Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

Köpek kısırlaştırma dönemi ile ilgili birçok kafadan farklı ses çıkmaktadır. Köpeklerin kısırlaştırılması aslında aşırı üreme ve bazı sağlık sorunlarının önüne geçilmesi amacı ile yapılmaktadır. Köpek sahibi olan kişiler bu konuda bazı kafa karışıklıkları yaşar ve köpeklerini ne zaman kısırlaştırmaları gerektiğini bilemezler.

Köpek Kısırlaştırmanın Faydaları

Köpek kısırlaştırma ile ilk olarak kontrolsüz üremenin önüne geçilmiş olunur. Bu sayede bakıma muhtaç hayvanlar acı çekmek durumunda kalmazlar. Köpek kısırlaştırmanın bir diğer faydası ise dişi köpeklerde üreme organlarında oluşabilecek kanser ve tümör risklerinin önüne geçilmesi sağlanır. Yani rahim ve yumurtalıklar koruma altına alınır. Erkek köpeklerde ise prostat ve testis kanserinin önüne geçilmiş olunur. Ayrıca dişi köpeklerde çok sık görünen yalan gebelik sorunu da ortadan kalkmış olur. Genel anlamda kısırlaştırma köpek sağlığının koruma altına alınmasını sağlar.

Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalıdır?

En çok sorulan köpekler ne zaman kısırlaştırılmalıdır? sorusunun cevabı ise erkek ve dişi köpeğe göre farklılık göstermektedir. Dişi köpekler ilk 6 aylık süre içerisinde kısırlaştırılabilirken erkek köpekler 7 aylıkken kısırlaştırılabiliyor. Bu birçok köpek sahibinin köpeklerinin bu deneyimi yaşamasını istemesinde olumlu bir sonuç niteliğinde. Çünkü doğal yaşam döngülerinde bu deneyimi yaşamaları aslında onların doğuştan gelen birer hakkı.

Kısırlaştırma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kısırlaştırma sonrasında özellikte erkek köpeklerde meydana gelen harekete olan isteksizlik obezite ve aşırı yağlanma gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden kısırlaştırma sonrası köpeğin davranışları dikkatle izlenmeli yeme ve hareket düzenleri kontrol altında tutulmalıdır. Dişi köpeklerde aynı şekilde kısırlaştırma sonrası izlenmeli ve ruhsal, fiziksel değişiklikler kontrol altında tutularak köpek sağlığı korunmalıdır.