Kredi Notu Nasıl Belirlenir?

Kredi notu, bankalarda kullanılmış olan krediler ya da kredi kartları ödemeleri ile ilgili hareketlerin tek bir yerde toplanması ve analiz edilmesi sonucunda elde edilen bir puanlamadır. Bununla ilgili olarak bankaların birleşip kurdukları KKB, tüm kredi geçmişi ile ilgili bilgileri yaptığı analiz sonucu olarak tüm bilgileri otomatik olarak sunmaktadır.

KKB'nin müşteriler için oluşturduğu Findeks ise, yapılan analiz sonucunda bir puanlama sistemi belirlemekte ve bu puanlama 1 ile 1900 arasında belirlenmektedir.

Findeks hesaplamasında, müşterilerin önceki ödeme performanslarına bakılarak ileride ödeme güçlüğü çekilip çekilmeyeceğine bakılmaktadır. Puanlamada alt seviyelerde olanlar düşük bir kredi notu alırken, yüksek puan alanların ise kredi ödemelerinde güçlük çekmeyeceği kanaatine varılır.

Bankalarla herhangi bir şekilde çalışması olmayan müşterilerin kredi notu ise 0 olarak değerlendirmeye alınır. Kredi notu düşük olanlar riskli gruplar arasında yer aldığı için bankalardan daha güç kredi kullanabilmektedirler.

Kredi Kullanabilmek İçin Hangi Puanlamada Olmak Gerekir?

Sorunsuz bir şekilde istemiş olduğunuz krediyi kullanabilmeniz için gerekli olan kredi notu bankadan bankaya farklılıklar göstermektedir. Ancak genel itibari ile bakmak gerekirse kredi puanlamaları şu şekildedir;

1 - 699 arası puanlamaya sahip olanlar en riskli grupta,

700 - 1099 arası puanlamaya sahip olanlar orta riskli grupta,

1100 - 1499 arası puanlamaya sahip olanlar az riskli grupta,

1500 - 1699 arası puanlamaya sahip olanlar iyi grupta,

1700 - 1900 arası puanlamaya sahip olanlar ise en iyi grupta yer almaktadır.

Bu puanlama içerisinde en riskli grupta yer alanların kredi başvuruları red cevabı ile sonuçlanacaktır. İyi ya da çok iyi puanlamaya sahip grupta yer alanların kredi başvuruları ise büyük çoğunlukla onaylanacaktır. Yani genel bir yargıya varırsak, kredi notu 1500 ve üzerinde yer alan müşteriler daha rahat kredi kullanabilme imkanına sahip olacaktır.