Orta Kulak İltihabı

Orta kulak iltihabı, daha çok küçük çocuklarda ve çoğunlukla ilkbahar ve kış aylarında görülür. Orta kulak nohut büyüklüğünde içi hava dolu olan bir boşluktur. Kulak zarı ve dış kulak yolundan ayrılmıştır. Titreşen zardan ses dalgasını iç kulağa getirir. Oluşan sinir uyarılarını beyine gönderir. Östaki borusu boğaz ile orta kulağı birbirine bağlayan ve yutkununca açılan ufak bir kanaldır. Bu açılma basınç farkının dengelenmesi için olur. Kulak iltihaplandığında ise bu boru gerektiği gibi açılmaz ve mukus orta kulakta kalır.


Orta kulak iltihabı boğaz ya da burundan östaki tüpü ile orta kulağa geçen virüs ya da bakteriler ile meydana gelir. Östaki borusunun çalışması ise sinüzit, soğuk algınlığı ya da alerjik nedenler sebebi ile oluşan ödeme bağlı olarak bozulmuştur. Orta kulak iltihabının en önemli belirtisi kulak ağrısıdır. Çocuklarda ateşte bir belirti olabilir. İşitme azalabilir, kulak zarında kızarıklık olabilir. Tedavisinde ise antibiyotikler kullanılır. Kulak ağrısı çabuk geçer fakat iltihap uzun sürede temizlenir. Bu süre yaklaşık iki haftadır. Daha ilerlemiş vakalarda ise bu kulak zarını delmeye kadar gidebilir.

Dış Kulak İltihabı

Bu iltihap kulak zarının ve derinin dış yüzeyindeki iltihaplanmasıdır. Dış kulak yolu, karanlık, sıcak ve nemli bir yerdir. Bu durum bakteri ve çeşitli mantarların üremesini böylelikle kolayca hasta olmaya neden olur. Dış kulak yolu iltihabı, kulak yoluna fazla miktarda su girmesi nedeni ile olur. Su, kulak kiri olarak bilinen koruyucu mumu yok eder. Bu yüzden mantar ve bakteriler çoğalabilirler. Bunun belirtileri kulak kaşıntısı, kulak zonklaması ya da tıkanması olabilir. Doktor gözetiminde haplar ile tedavi edilebilir.