Kuzey Kore'ye gerçekleştirilecek yaptırımlarla ilgili olarak gizli bir rapor oluşturan Birleşmiş Milletler Heyeti, Kuzey Kore'den Suriye Bilimsel Çalışmalar ve Araştırmalar Merkezi yani kısa adıyla SSRC'ye yapılan iki sevkiyata el koyulduğunu ileri sürdü.


BM tarafından bahsi geçen raporda son 6 ay içinde Kuzey Kore'den SSRC'ye yapılmak istenen 2 sevkiyatın engellendiği belirtilirken, söz konusu raporu BM'nin bağımsız uzmanlarının oluşturduğu kaydedildi.

37 sayfadan oluşan raporun bu ayın başında BM Güvenlik Konseyi'ne sunulduğunun altı çizilirken, ayrıca söz konusu raporda Suriye ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti yani Kuzey Kore arasında yasaklı kimyasal, balistik füze ve silah konularında var olduğu iddia edilen işbirliğinin de incelendiğine değinildi.

Bütün bunların yanı sıra bahsi geçen sevkiyatın nerede engellendiği ve içeriği ile ilgili detaylar paylaşılmadı.

4 Nisan'da Beşşar Esed rejiminin İdlib'e kimyasal silah saldırısı düzenlediği belirtilmiş ve hatta bu saldırıyla ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri tarafından yaptırım kararı alınmıştı.

ABD, Suriye Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezinde çalışan 271 Suriyeliyi yaptırım listesine almıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Moskova Uluslararası İlişkiler Üniversitesi'nden (MGİMO) doğu bilimci Yuriy Zinin, Kuzey Kore'den Suriye'ye kimyasal silah sevkiyatı yapıldığının iddia edildiği dosyadaki çıkarımların mantıksız olduğunu söyledi.


Şimdiye dek Kuzey Kore ve Suriye arasında bağlantı olduğunun hiç duyulmadığını da kaydeden Zinin, "Bu iki ülkedeki yönetimleri, uzun süredir devirmeye çalışıyorlar. Bunun için de sürekli olarak yeni bahaneler üretiyorlar" ifadelerini kullandı.