KYK borçlarının silinmesi gündemde. Peki KYK borçları silinecek mi? KYK borçlarına af gelecek mi? 4 Ekim 2019 KYK borcu kanun teklifi Meclis'te mi?

KYK tarafından yükseköğrenim gören öğrencilerin eğitim hayatları boyunca maddi yönden desteklenmesi için geri ödemeli öğrenim kredisine af için kanun teklifi Meclis'e taşındı. KYK borçlarının ödenmediği takdirde katlanarak bir gün kredi kullananların karşısına çıkmaya devam etmekte. KYK borcu öğrenciler için af yasası Meclis gündeminde. Peki KYK borçları 2019 yılında silinecek mi, af mı gelecek?

2019 KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

KYK'ya borcu olan yüz binlerce öğrenci, borçların silinip silinmeyeceği konusunda araştırmalarına devam etmekte. Konu ile ilgili kanun teklifi Meclis'e sunulduktan sonra nasıl bir sonuç çıkacağı henüz bilinmiyor.

KYK borcu olan öğrencilerin mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödeme yapması gerekmekte. Yani 2 yıl sonra işe giremese dahi borcunu ödemeye başlamalı. Yapılan son düzenleme neticesinde kredi çeken öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta. Yani yeni mezun öğrenciler işe girene kadar borcunu erteleyebilecek. Ancak ertelenen dönemde borca faiz işlemeye devam edecek.

KYK ÖDEME PLANI

Öğrencinin borcunu, normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere aylık taksitler halinde ödemesi gerekiyor. Geri ödeme başlangıç tarihi, borç miktarı ve aylık taksitler 'kyk. gov.tr' internet adresindeki 'E-hizmetler'den 'Öğrenim/ Katkı Kredisi Borç Sorgulama' başlığına tıklanarak 'TC kimlik numarasıyla' öğrenilebiliyor. E-Devlet üzerinden de borç bilgilerine ulaşılabiliyor.