Evet bir çok kişi diz üstü bilgisayarlarının üzerinde bulunan dahili kameralarını küçük bir bant yardımıyla kapattıklarını sizde görmüşsünüzdür. Bunun sebebi; bilgisayar hackerları tarafından geliştirilen bazı kötü yazılımlar ile bilgisayarınızın kamerasını kontrol etme yetkisini başkalarının eline teslim edebiliyoruz. Bu kötü yazılımlar sayesinde dizüstü bilgisayar sahiplerinin uygunsuz görüntüleri laptop kamerası ile kayıt altına alınabiliyor. Hatta kameranın mikrofonu üzerinden ortamdaki ses bile kayıt altına alınabiliyor.

Biyometri, Kimlik Doğrulama Teknolojisinin Temelleri Biyometri, Kimlik Doğrulama Teknolojisinin Temelleri

Bu kötü niyetli kişiler kaydettikleri ses ve görüntüler şantaj malzemesi olarak kullanıp, insanlardan para talep edebiliyor.

Facebook'un sahibi Zuckerberg'in de geçtiğimiz günlerde paylaştığı bir fotoğrafta dizüstü bilgisayarının üzerinde bulunan dahili kameraya bant yapıştırdığı gözlemlenmişti. Zuckerberg, bilgisayar dünyasının en iyi korunan isimlerinden biri olmasına rağmen dizüstü bilgisayarının kamerasına bant yapıştırarak kamera ile kayıt yapılmasını engelliyorsa, durum sandığımızdan çok daha ciddidir.

Marc Zuckerberg, bu konuda çok bilinen o sözü tekrarlıyor ve "Paranoyak olmanız takip edilmediğiniz anlamına gelmez." diyor. Zuckerberg, muhtemelen güvenliğini bozmaya çalışan gelişmiş tehditlere herkesten fazla sahip olsa da, normal insanların da bu itimale kayıtsız kalmaması gerekiyor.

FBI Direktörü James Comey de kameranın üzerine bir parça bant koyduğunu itiraf ediyor "Çünkü kameralarımın üzerinde bir parça bant bulunduğunda daha akıllı görüyorum" diye de espri yapıyor. Johns Hopkins Üniversitesi'nde şifreleme uzmanı Matthew Green ise kullanmadığını belirtip "Neden mi?" diye kendine soruyor ve "Çünkü aptalım" diye yanıtlıyor. "Bunu ciddiye almamak için mazeretim yok ama bunu yapan beni çıplak görmekle cezalandırılmış olacak" diyor.