Tıpkı TEOG sisteminde olduğu gibi okul notlarının yerleştirme puanı üzerinde bir etkisi bulunmayacağını kaydeden uzmanlar, yerleştirme puanlarının 6 dersten yapılacak, 90 soruluk sınavın sonucuna göre hesaplanacağının altını çiziyor.

Öğrencilerin yüzde 90'ını yani yaklaşık 1 milyon öğrenciyi etkileyecek olan adrese dayalı yerleştirme için ise öğrencilerin ekranında 9 okul bulunacağını ifade eden uzmanlar, bu okullardan 3 tanesinin meslek lisesi, 3 tanesinin imam hatip lisesi, 3 tanesinin ise Anadolu Lisesi olacağını vurguluyor.

Genç Avukatların Yolculuğu, Kariyerin İlk Adımları Genç Avukatların Yolculuğu, Kariyerin İlk Adımları

Veli ve öğrencinin bu okul türlerinden 5 seçimde bulunabileceğini hatırlatan uzmanlar, aile yalnızca Anadolu lisesi istiyorsa 3 tercih hakkı bulunduğunu veya 'pansiyonlu okul' tercihini kullanacağını belirtiyor.

Mahallinden yerleştirmede, öğrencinin tercih sıralamasına bakılacağını kaydeden uzmanlar, söz konusu yerleştirmenin sınavlı veya sınavsız yerleştirmede okul notunun hiçbir etkisi olmadığını hatırlatmadan da geçemiyor.

Uzmanlar okul derslerinin bu denli hiçe sayılmasıyla birlikte derslerin önemi ortadan kalkıyor mu, çocuklar ortaokula gittiğinde evde oturmaktan farklı bir şey yapacak mı sorularını da gündeme getiriyor.