ABD'nin Hawaii eyaletinde ve 2 bin 500 metre yükseklikteki Mauna Loa Dağı'nda gerçekleşen ve altı bilim insanının katıldığı "Mars'ta yaşam simülasyonu" deneyi 8 ayın sonunda sona erdi.

4 erkek ve 2 kadın bilim insanının katıldığı, Dünyanın en büyük yanardağı olan Mauna Loa'nın zirvesi yakınlarında gerçekleşen deneyde uzun süreli uzay görevlerinin astronotlar üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu gözlemlendi.

Deneye katılan bilim insanları, gerçekten uzayda yaşıyormuş gibi davrandı ve yiyecekleri de buna uygun olarak tüketti. Deneye katılan bilim insanları dondurulmuş ve kurutulmuş besinler ile beslenirken, bir yandan da görev süreleri boyunca kendi yetiştirdikleri sebzeleri tüketti.

Bu simülasyon deneyi ile birlikte kazanılan bilgilerin, gelecekte yapılacak Mars ve uzay keşiflerine katkı sunması bekleniyor.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA) fon sağladığı deneyde yer alan biyolog Joshua Ehrlich de taze sebze yetiştirmeyi başardı. Ehrlich, havuç, biber, Çin lahanası, hardal otu, kırmızı turp, domates, patates, maydanoz ve keklik otu yetiştirdiğini belirtti.

Ayrıca deney sırasında astronotların stresle başa çıkabilmesi için kendilerini farklı bir ortamda hissetmelerini sağlayacak sanal gerçeklik cihazı kullanıldı.

2016 yılının Ağustos ayında Mars'ta Yaşam Simülasyonuna katılan Mauna Loa, 1 yıl boyunca simülasyon deneyine katılmıştı.

Deney, daha önce Rusya'da yapılan ve 520 gün süren simülasyondan sonra ikinci en uzun süreli "Mars'ta yaşam" denemesi olmuştu.