Arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkileri barındıran doğal bir ürün olan propolis, arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek amacıyla da kullanılıyor.

İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü ve İstanbul Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü tarafından Çin, Arjantin, Brezilya ve Türkiye'de üretilen propolislerin meme kanseri üzerindeki etkileri bilim insanları tarafından araştırıldı.

Bilim insanlarının çalışmaları sonunda Türkiye'de üretilen propolislerin kanser hücreleri üzerinde öldürücü bir etkiye sahip olduğu sağlıklı hücrelere ise zarar vermedikleri net bir şekilde ortaya kondu.

Uzmanlar propolisin meme kanseri hücrelerinin propolisle yok edilebileceğini kanıtlamış oldu. Propolisin meme kanseri tedavisinde kullanımının son derece önemli olduğunu kanıtlayan bu çalışmada ayrıca propolisin nar suyundan 80 kat daha fazla antioksidan madde içerdiği ve çok kuvvetli bir antioksidan olduğu da saptanmış oldu.

Propolisin içeriğindeki antioksidan birleşenlerin başka herhangi bir gıda da bulunmaması da propolisin ne kadar değerli olduğunu işaret eden önemli bulgulardan biri. Bu durum propolisi çok değerli kılıyor.

Uzmanlar kovanda arılar tarafından mikropları yok etmek amacıyla kullanılan propolisin, insan vücudunda da aynı etkiyi gösterdiğinin altını çiziyor.

Özellikle çocukların okul ve kreş gibi kalabalık ortamlarda maruz kaldıkları mikroplardan sık sık hasta olduklarını hatırlatan uzmanlar, propolisin düzenli tüketildiği takdirde çocukların bağışıklık sisteminin güçleneceğini ve hastalanma sıklığının azalacağını işaret ediyor. Propolis kullanan çocuklarda antibiyotik kullanımının azaldığını belirten uzmanlar, bu besinin alerjen bir besin olmadığını da hatırlatıyor.

Solunum sistemi rahatsızlıkları, ağızda oluşan yaralar, aftlar, uçuklar, mide bağırsak hastalıkları ve kansere karşı iyileştirici özelliği bulunan propolisin canlı hücre sayısını da arttırdığı belirtiliyor.