Çocuklarda meydana gelen menisküs yırtığının yetişkinlerle aynı belirtileri gösterdiğini dile getiren uzmanlar, dizde ağrı ve kilitlenme yakınmalarının en çok gözlemlenen belirtiler arasında olduğunu ifade ediyor.

Anne babaların bu belirtileri fark ettiklerinde çocuklarını mutlaka doktora götürmeleri gerektiğini savunan uzmanlar, normalde diz eklemi içinde bulunan yarım ay şeklindeki 2 adet kıkırdak yapıdan oluşan menisküslerin birçok bulunduğunu, bunlardan en önemlisinin ise diz eklem kıkırdağının korunmasını sağlamak olduğunu hatırlatıyor.

Menisküs yırtığının zamanında tedavi edilmediğinde dizin eklem kıkırdağında hasara sebep olabileceğini ve erken dönemde dizde ağrı ve hareket kısıtlılığı, geç dönemde de kalıcı kıkırdak hasarına bağlı genç yaşta kireçlenme problemlerini ortaya çıkarabileceğini dile getirmekte fayda var.

Çocuklarda 2 tip menisküs yırtığının oluştuğunu, bunlardan birincisinin son yıllarda sportif faaliyetlerin artması sonucu görülen erişkin tip menisküs yırtığı olduğunu paylaşan uzmanlar, ağır spor temposunun çocuklarda menisküs yırtığının en önemli sebebini oluşturduğu kaydediyor.

Çocuklarda 10 yaşından sonra profesyonel düzeyde spora geçiş artıyor. Bu nedenle erişkin tip menisküs yırtığı bu yaşlardan sonra daha sık görülüyor. Antrenmanlarda diz çevresi güçlendirici egzersizler yaptırılması ve spora uygun ayakkabı giyilmesi sakatlanma riskini düşürüyor. 'Diskoid menisküs' olarak adlandırılan ikinci tip ise menisküslerin doğuştan yapısal olarak hatalı gelişmeleri sonucu kolayca yırtılabilmeleri nedeniyle gelişiyor.