Merkez Bankası Nedir?

Merkez Bankası bir ülkenin para birimlerinin tamamından sorumlu bir kurumdur. Merkez Bankası genel olarak para ve kur politikalarını düzenlemek ve banknot dolaşımını sağlamakla sorumludur.

Diğer bankalar sadece müşterileriyle bağlantılıyken, Merkez Bankası büyün bankalarla bağlantılıdır. Bankaların herhangi bir kredi ihtiyacı olması durumunda merkez bankası bu sorunu çözmektedir.

Merkez Bankası Ne iş Yapar?

Bu kadar çok banka varken merkez bankası ne iş yapar diye düşünen birçok vatandaş bulunmaktadır. Merkez Bankasının birçok görevi bulunmaktadır.

Her ne kadar görevleri vatandaşlarla bire bir irtibat değilse de dolaylı yoldan aslında görevleriyle karşılaşmaktayız. Merkez bankasının en önemli görevi fiyat istikrarını sağlamak ve bu istikrarı devam ettirmektir. Bunun yanında merkez bankası para basma işiyle görevlendirilmiştir. Yani kullandığımız bütün paraların kontrollü bir şekilde basılması görevini görmekteler.

Merkez Bankası bankaların bankası sözüyle anlatılmaktadır. Yani vatandaşlar nasıl bankalarda işlemlerini yapıyorlarsa, her banka da merkez bankasında genel işlerini yapmaktadırlar. Banka aynı zamanda devlete para tahsil etmekle de sorumludur. Yani devlet tarafından talepte bulunan para merkez bankasından tahsil edilmektedir.

Merkez Bankası devlet ekonomisini düzenlemektedir. Bunun yanında da para politikasını uygulamaktadır. Yani ülkenin bütçesi, ekonomik durumu merkez bankası tarafından kontrol edilmektedir.

Merkez Bankası aynı zamanda döviz, altın gibi değerli araçların faiz oranlarının da belirlenmesini sağlamaktadır. Merkez Bankası, ülkenin ekonomik durumunu etkileyecek parasal olayları değerlendirmektedir.

Bankacılık Sektöründe Güvenlik ve Risk Yönetimi Bankacılık Sektöründe Güvenlik ve Risk Yönetimi

Ekonomik kriz döneminde ya da ekonomik bir durgunluk içerisine girdiğinde merkez bankası para arzının kontrolünü yapmaktadır. Sonuç olarak merkez bankası bütün bankaların en üst düzeyinde bir bankadır, devletin bankası sayılmaktadır.

Çünkü ülkenin parasal anlamda bütün işlerini bu banka yürütmektedir. Böylelikle ülke genelinde ekonomik düzeni sağlamaktadır. Ülkenin ekonomik düzenini kontrol eden en önemli yapıdır.