Uzmanlar halk aralarında zaman zaman mide ağrılarının ciddiye alınmadığını ve bu ağrıların altında önemli hastalıkların yatabileceğini hatırlatıyor.

Mide ağrısına sebebiyet veren durumların başında beslenme alışkanlıklarının olduğunu ifade eden uzmanlar, çok fazla asitli, yağlı gıdalardan oluşan beslenme kültürümüzde mide ağrılarının olmamasının aslında zaten mümkün olmadığını savunuyor.

Midemizi en fazla etkileyen besinlerin başında soğan, sarımsak, çay, sigara ve alkolün bulunduğunu dile getiren uzmanlar, özellikle mideye yarayan besinlerin yanı sıra çok sulu gıdaların alınması, çorba tarzı yiyeceklerin tercih edilmesi, lahana karnabahar gibi yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini de kaydediyor.

Mide rahatsızlıklarının altında ciddi hastalıkların yatabileceğini vurgulayan uzmanlar, bazen mide ağrısı birçok hastalığın habercisi olabileceğinin altını çiziyor. Mide ağrısı şikayetiyle gelip kanser olduğu anlaşılan hastalar olabildiğini de vurgulayan uzmanlar, öncelikle beslenme alışkanlığını değiştirmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Mide ağrılarının en fazla altında yatan nedenin reflü olduğunu savunan uzmanlar, reflünün oturma pozisyonu, yemek yedikten hemen sonra yatılması, dar kıyafetler giyilmesi, yastığın dik tutulmaması gibi nedenlerle ortaya çıktığını belirtiyor.

Mide ağrısı yaşayan kimse mutlaka sağlık kuruluşuna başvurabilir. Mide ağrısı bir türlü geçmeyen, ilaçların etki etmediği hastalara, başka hastalıkların olabilme ihtimaline karşı mutlaka endoskopi öneriyor.