Migren ataklarını tetikleyen durumların başında aşırı soğuk veya sıcak hava, yüksek nem, fazla kuru hava, parlak güneş ışığı,rüzgar, fırtına ve hava basıncı gibi değişikliklerin bulunduğunu kaydeden uzmanlar, hava durumu değişikliklerinin tam olarak hangi mekanizmayla migren tipi ağrılarını tetikledikleri tam olarak bilinmediğinin altını çiziyor.

Türkiye'de 31 Mart Yerel Seçimlerine İlişkin Güncel Bilgiler Türkiye'de 31 Mart Yerel Seçimlerine İlişkin Güncel Bilgiler

Fakat beyindeki kimyasal dengeyi hava durumunun etkilemesi üzerine migren atağının ortaya çıktığının düşünüldüğünü savunan uzmanlar, özellikle soğuk havayla tetiklenen baş ağrıları sinüs problemleri olarak da yorumlanabildiğini ifade ediyor.

Bazı zamanlar migren ataklarıyla ilgili olarak diğer kolaylaştırıcı faktörler bilinmediği için soğuk ya da sıcak hava sorumlu tutulabildiği üzerinde duran uzmanlar, migren teşhisinin netleştirilmiş olmasının ve diğer ağrı kolaylaştırıcı faktörlerin de bilinmesi ağrıdan korunmada büyük önem taşıdığını ifade ediyor.

Baş Ağrısı Günlüğü Tutun

Migren hastaları mutlaka baş ağrısı günlüğü tutmalı. Bu günlükte her ağrı atağının ne zaman olduğunun ve ne kadar sürdüğünün, varsa iklimle ilgili bir tetikleyici olup olmadığının da belirtilmesi gerekiyor.

Buna göre, örneğin soğuk ve rüzgarlı havalarda migreni tetiklenen kişilere evde kalmaları, saçlarını ıslak bırakmamaları, böyle günlerde daha erken dönemde ilaç almaları, beslenme, bol sıvı alımı ve stres kontrolü açısından daha dikkatli olmaları tavsiye ediliyor. Bu önlemlerle migren krizlerinin şiddeti azaltılabiliyor.