Baş ağrılarının en yaygın olarak görüldüğü durum hiç şüphesiz migren ağrıları oluyor. Migren, hastaların günlük hayatlarını ciddi anlamda etkiliyor. Günlük hayatı aksatacak kadar sık ve şiddetli olabiliyor. Bazen birkaç gün veya hafta gibi uzun süreler de sürebiliyor.

Böyle durumlarda ilk yapılan şey ağrı kesiciler kullanmak oluyor. Ancak aşırı yoğun bir migren atağına ağrı kesiciler de pek fayda sağlamıyor.

Aksine, ağrı kesiciler çok sık kullanıldığında beyindeki ağrı merkezi duyarlılığını artırabiliyor.


Migren Ataklarını En Aza İndirmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Her ağrıda, hemen ağrı kesici almamaya dikkat edin. Eğer ayda 5 adetten fazla ağrı kesici kullanılıyorsa, migren atakları daha da şiddetlenebilir.

2. Uyku düzenine dikkat edilmelidir. Az uyumak veya çok uyumak migren ataklarını artırabilir. Dengeli ve düzenli uyku migren ataklarında önemlidir.

3. Aşırı kokular, gürültülü ortamlar, uzun süre aç kalınması migren ataklarını artırır. Bu durumlara dikkat edilmelidir.

4. Beslenme şekli migren ataklarında önemlidir. Aşırı yağlı, mayalı, baharatlı içecekler migren ataklarını artırabilir.

5. Çay, kahve ve alkol tüketimine dikkat etmek önemlidir. Kafein bazı migren ilaçlarında da bulunur. Ancak aşırı tüketimi migreni olumsuz etkiliyor.

Migren Ataklarında Buz Tedavisi

Ameliyat, ilaç ve buna benzer çözümler yanında migrene buz tedavisi uygulaması ile migren atakları geçirilebilir. Buz, başta bulunan ağrının oluştuğu bölgede bulunan, hassas sinirlerin yatışmasını sağlar. Bu sayede buz tedavisi baş ağrısının hafiflemesini ve geçmesini sağlamış olur.

Bunun için bir poşetin içerisine bir miktar buz koyup, poşeti ince bir bez veya havluya sararak ağrıyan bölge üzerine koyulmalıdır.

Türkiye'yi Etkisi Altına Alan Kar ve Sağanak Uyarısı Türkiye'yi Etkisi Altına Alan Kar ve Sağanak Uyarısı

Başka bir buz uygulama yöntemi de, bir kaba soğuk su doldurmak ve içerisine bir miktar buz koyarak daha da soğumasını sağladıktan sonra, her iki eli içerisine koyarak bir süre tutmaktır.