İyi huylu kitlelerin organ koruyucu cerrahi ile rahim ve yumurtalık kaybı olmadan yok edilebileceği üzerinde duran uzmanlar, organ koruyucu cerrahi, iyi huylu kitlelerde rahmi ve yumurtalığı koruyarak sadece sınırı belirlenmiş tümörün çıkarılması olduğunun altını çiziyor.

Laparoskopik organ koruyucu cerrahi, yüksek çözünürlüklü kameraların sağladığı 20 kat büyütmeli görüntü üzerinden yumurtalık ve rahme zarar vermemenin amaçlandığını ifade eden uzmanlar, ekranda her ayrıntı görüntülenerek yapılan operasyon açık cerrahiye oranla çok daha hassas gerçekleştirildiğini savunuyor. Bu sayede de gereksiz organ kayıplarının önüne geçildiğini belirten uzmanlar, kalça tabanının çatısını oluşturan ve rahimde sonlanan bağlar, vücudun en güçlü bağları olduğunu hatırlatırken, rahim alındığı takdirle bu bağlar zarar görür ve ilerleyen süreçte başka rahatsızlıkların gelişmesine neden olduğunu savunuyor.

Laparoskopik organ koruyucu cerrahi iyi huylu kistlerde rahmi korunarak bu bağların zarar görmesi engeller. Buna karşın rahim ya da yumurtalık, kanser şüphesi olan durumlarda mutlaka alınmalıdır.

Organ koruyucu cerrahinin 3 faydası

* Bağların kesilmemesi ileri dönem sarkma risklerini azaltır. Hasta, bağırsak sarkması ve mesane sarkmasından korunmuş olur.

* Rahim ve rahim ağzı alınmadığı için cinsel hayata sorunsuz devam edilebilir.

* Yumurtalık alınmazsa hormon salgılama devam eder. Menopozu geciktirir, kalp sağlığına ve kemik sağlığına fayda sağlar. Menopoz sonrasında salgıladığı androjenlerle hastanın daha diri kalmasını sağlar.