İngiltere'nin başkenti Londra'da merkezi bulunan risk analiz kuruluşu Verisk Maplecroft'un hazırladığı Küresel Kölelik Endeksi raporunda Avrupa Birliği'nin 20 ülkesi listenin zirvesine adını yazdırdı.

Verisk Maplecroft'un analistlerine göre, Avrupa'daki bu yükseliş, ne yazık kontrol altına alınamayan göçmen kriziyle de doğru orantılı ilerliyor.

MODERN KÖLELİK NEDİR?

İnsan emeğinin kendi rızası olmaksızın, kayıt dışı ve sömürgeye dayalı bir şekilde istismar edilmesinin modern kölelik olarak nitelendirildiğinin altını çizen uzmanlar, özellikle Romanya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve Kıbrıs'ta durumun içler acısı olduğunu kaydediyor.

Söz konusu ülkelerin Avrupa Birliği'nin dışında kalan ülkelerle sınırı bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre, dünya çapında içlerinde çocuklarında yer aldığı 21 milyon kişinin, zorunlu işçi olarak cebir kullanılarak çalıştırıldığını işaret ediyor.

2016 yılında yaptığı çalışmaları dünya ile paylaşan Avustralya merkezli Walk Free adlı kuruluş ise dünya kapsamında 46 milyon kişinin kölelik seviyesinde çalıştığını dile getirmişti. Modern kölelikte en fazla artışın inşaat ve tarım sektörlerinde yaşandığını belirten uzmanlar insan ticareti, seks işçiliği ve modern köleliğin yanı sıra dünyanın 198 ülkesinde kanun ve kolluk kuvvetlerinin de değerlendirilmesiyle birlikte listenin başında Kuzey Kore'nin yer aldığını savunuyor.

İç savaşın devam ettiği ve insan hakları ihlallerinin en fazla yaşandığı ülkelerden biri olan Güney Sudan, Kuzey Kore'yi takip ederek ikinci sıraya yerleşirken, göçmen akınına uğrayan ülkemiz de üst sıralarda kendine yer bulmuş durumda.

2017 yılında yayınlanan Uluslararası Göç Örgütü'nün verilerine göre, Avrupa'ya yasadışı yollardan giriş yapanların sayısı 115 bini aştı. AB'ye giriş yapanlarda İtalya yüzde 82 ile birinci sırada bulunuyor.