Küçük nodüllerde herhangi bir yakınmanın ortaya çıkmadığını açıklayan uzmanlar, nodüllerin belli bir büyüklüğün üzerine ulaştığında ve bezi de büyüttün de bir takım bazı sorunları tetiklediği üzerinde duruyor.

Tiroid bezi içinde yer kaplayan her oluşumun nodül olarak isimlendirildiğini belirten uzmanlar, çoğunlukla büyük bir kısmı iyi huylu olan bu nodüllerde kötü huylu yani kanserli nodüllerin ayırt edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bunun ancak iğne biyopsisi ile mümkün olduğunu dile getiren uzmanlar, ince iğne aspirasyon biyopsisini ultrasonografi kılavuzluğunda ve lokal anestezi altında yapıldığını kaydederken, alınan nodülün daha sonra tanı için patoloji uzmanın gözetimine gittiğini açıklıyor.

Nodül kötü huylu veya kanserliyse ameliyatın en iyi seçenek olduğu üzerinde duran uzmanlar,

iyi huylu ancak büyüklükleri nedeniyle bir takım sorunlara yol açan nodüllerde ise iğne ile ablasyon tedavilerinin günümüzde ameliyattan önce düşünülmesi gerektiğini paylaşıyor.

Bu tedavinin bütün nodüller için gerekmediğini, fakat ağrı, takılma hissi, dolgunluk, nefes darlığı, yutma zorluğu ve ses kısıklığı gibi şikayetlere sebebiyet veren ve hastayı kozmetik olarak rahatsız eden nodüllerde başarı ile uygulandığını hatırlatmakta fayda var.

Hastaya genel anestezinin uygulanmadığı, işlem sırasında uyanık, bilinci açık hastaların gerektiğinde de konuşabildiğini vurgulayan uzmanlar, sedasyon ve lokal anestezi ile hastanın ağrı veya acı duymadığını savunuyor.