Ortaçağ döneminde bir savaş ürünü olan okçuluk günümüzde bir spor dalı olarak hala popülaritesini korumaya devam ediyor.

Okçuluk Federasyonu

Okçuluk spor dalı olarak kabul edildikten sonra 1931 yılında uluslararası düzeyde bir federasyon kurulmuştur ve bu federasyonun 142 bulunuyor. Türkiye ise okçuluk federasyonuna yani FITA'ya 1955 yılında dahil olsa da 6 yıl sonra federasyondan ayrılmıştır. Bu kopuştan sonra kendi federasyonunu kuran Türkiye bu alanda son yıllarda oldukça faal olan bir okçuluk federasyonuna sahiptir.

Okçuluk malzemeleri denince genellikle pek çok kişinin aklına sadece ok ve yay gelmektedir. Fakat okçulukta kullanılan malzemeler bununla kalmayıp konforlu bir atış için yardımcı malzemeler de bulunuyor.

Ok, Yay ve Sadak

Ok, yay aracılığı ile hedefe atılan çubuk iken yay ise oku hedefe ulaştıran bir malzemedir. Okçuluk malzemelerinden olan limp yani kanat ise yaya esneklik kazandıran bir malzemedir. Sadak ise okçuların oku taşımak için kullandıkları taşıma torbasıdır. Genellikle deriden yapılsa da tekstil ile yapılan sadaklar da bulunur. Bele takılan çeşitlerinin yanı sıra sırta takılan modelleri de bulunuyor.

Okçuluk ile uğraşan kişilerin atışlar esnasında parmaklarını yaralamamaları için parmaklarına taktıkları deri malzemeden üretilen ürün ise parmaklıktır.

Kolluk ise yine atış esnasında kişilerin koluna kiriş tarafından zarar gelmemesi için kullanılan bir üründür. Okçuluk malzemeleri içerisinde ise son olarak hedef minderi ve hedef sehpası bulunur.

Hedef sehpası ahşaptan olur ve atış için belirlenen noktaya yerleştirilecek olan hedef minderini taşır.