Özellikle çanta seçimine ebeveynlerin büyük önem vermesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, yapılan hataların çocukların omurga sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Çocukların omurgalarını koruyabilmek için çantanın ağırlığının vücut ağırlığının yüzde 10'undan fazla olmaması gerektiğini kaydeden uzmanlar, 40 kilogramın altındaki çocukların çantasının asla 4 kilogramdan fazla olmaması gerektiğini ifade ediyor.

Uzmanlar belirli bir ağırlığa sahip olan sırt çantalarının kas ve kemiklerini güçlendirdiğini işaret ederken, bazı noktalarda ise bunun büyük risk oluşturduğunu kaydediyor.

Uzmanlar çantanın ağırlığının vücudun ağırlığının yüzde 20'sinden fazla olması durumunda bel fıtığı riskinin ortaya çıktığını kaydederken, bu nedenle çanta hazırlarken, uzak mesafe, merdiven inip çıkma, yokuşunda göz önüne alınması gerektiğini hatırlatıyor.

Çantanın ilk kullanımında ebeveynler tarafından ayarlanması gerektiği üzerinde duran uzmanlar, çocuğun ağrı hissedip hissetmediğini, rahat taşıyıp taşımadığını takip etmenin büyük önemi bulunuyor diyor.

Tüm ağır cisimleri öne eğilmeden, bacak kaslarını kullanarak ve vücuduna yakın tutarak kaldırması ve taşıması gerektiğini öğretilmesi şart.

Uzmanlar çanta alırken mutlaka hafif materyallerden yapılmış çantaların tercih edilmesi gerektiğini, omuz askılı, bel destekli çantalara yönelinmesini öneriyor.

Çantanın farklı bölümleri ve cepleri olmasının farklı işlevler açısından önemli olduğunu hatırlatan uzmanlar, tekerlekli çantaların vücuda yük binmesini azalttığını bu nedenle de tercih edilebileceğini belirtiyor. Ağır elektronik cihazların kullanılması söz konusuysa mutlaka farklı bir çanta kullanımı da tercih edilmelidir.