Korse ile cerrahi tedavi yöntemleriyle kısa sürede düzeltilebilen omurga kırıklarında kullanılan dolgu tedavisi hakkında bilgi veriyor.

Hemen hemen her yaşta karşılaşılabilen özellikle de menopoz sonrası dönemde kadınlarda, 65 yaşından sonra da erkeklerde gözlemlenen omurga kırıklarının kalsiyum dengesini bozan bazı metabolik hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Bunların yanı sıra omurga kırıklarının asıl nedenini travmalar olduğunu savunan uzmanlar, ağır yüke maruz kalan omurganın kalsiyum dengesinde bir bozuklukta söz konusuysa kırığa dönüşebildiğini paylaşan uzmanlar, düşme, koltuk itme, poşet taşıma veya küçük bir sarsıntıda bile bunun ortaya çıkabileceğini işaret ediyor.

Uzmanlar halk arasında fıtık ağrısıyla omurga kırıklarının karıştırılabildiğini açıklarken, kırıkta kalça, göbeğe yayılan ağrılarla birlikte şiddetli bıçak batmasını andıran bel ağrısı omurga kırıklarının ortak belirtisinin söz konusu olduğunu kaydediyor.

Omurga kemiklerinde yaşanan kırıklar, kol veya bacak kemiklerinden farklı olarak çökme şeklinde olmaktadır. Dışardan bakarak fark edilmeyen bu kırıklar, MR gibi radyolojik tetkiklerle kolaylıkla belirlenebilmektedir. Genç yaşlarda çökme tarzı kırıklar iyileşebilse de, ileri yaşlarda çökmeler kaynamayarak ilerleyebilmektedir. Müdahale edilmeyen kırıklar hastayı sosyal yaşamdan uzaklaştırırken, tedavi seçeneklerini de kısıtlamaktadır. Kırık oluşmadan önce kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmak, alınması gereken önlemlerin başında gelmektedir.