Kırklareli'nde merkeze bağlı tarihi Dokuzhöyük köyü, kırsal kalkınma konusunda Türkiye'de büyük başarılara imzasını atıyor.

DOKUZHÖYÜK-1nazmi1

ALINTERİ VE EMEK KOOPERATİFE DÖNÜŞMÜŞ

Köyde 1969 senesinde kurulan Köy Kalkınma Kooperatifi o yıldan bu yana hız kesmeden köylünün emeğini değerlendiren bir yapı olarak örnek bir başarı hikayesine sahip. Köyün eğitim durumu çok yüksek. Trakya köylerinde hiç de garipsenmeyecek ölçüde bir eğitim seviyesi zaten var.

TARİHİ HÖYÜKLER'DEN KRAL MEZARLARI ÇIKTI

Köyün gelir kalemleri hayvancılık ve tarım. Dokuzhöyük'de gerçekten dokuz tane tarihi höyük var. Bilindiği gibi höyükler eski medeniyetleri altında saklar. Dokuzhöyük'de de geçmişi 8500 yıllarına kadar giden kral mezarları, tarım aletleri, antik eşyalar ve odalar gün yüzüne çıkarılmış.

DOKUZHÖYÜK'DE KAPYA'DA YETİŞTİRİLİYOR

Bölgede elde edilen verilere göre tarım milattan önce 8500 yıllarına kadar gidiyor. Yerleşik hayatın günümüze kadar geldiği bölgede tarım modern usullerle yapılıyor. Buğday'ın yanısıra toprağı dinlendirmek için bir sene mısır, bir sene ayçiçeği ekiliyor. Ayrıca bölgeye has 'Kapya' bitkiside üretiliyor.

20180302_175939

KİŞİ BAŞINA 4 BÜYÜKBAŞ

Türkiye'de en çok kapya, yani bir cins acı biber bitkisi bu köy havalisinde üretiliyor ve köylüye iyi bir gelir bırakıyor. Ancak köyün en önemli gelir kaynağı hayvancılık. Köyün nüfusu 400 civarındayken, büyük baş hayvan sayısı 1650 adet. Mantofon ve Holştayn cinsi ineklere sahip olan Dokuzhöyük köyü'nde kurulan Kooperatif bünyesinde bir mandra işletiliyor. Ayrıca köyde 2000 civarında küçük baş hayvanda besleniyor.

MÜNEVVER BİR MUHTAR NAZMİ KAVÇIN

Peynir üretimi yapılan tesisin kapısından içeri girildiği andan itibaren, son derece modern ve hijyenik şartlarla karşılaşılıyor. Köy muhtarı entelektüel ve aydın bir kişiliğe sahip, Nazmi Kavçın emekli bir öğretmen. Kendisinin de bir üretici olduğu köyde eğitim seviyesinin son derece yüksek olduğunun altını çiziyor.

sut2

TRAKYA KÖYLÜSÜ TOPRAĞINA SAHİP ÇIKIYOR

İnsanlarımız alışılmışın dışında köyünü terk etmedi. Toprağına son derece bağlı bir yöre insanı var. Hayvancılık yapıyor, tarım yapıyor, yeni tarım tekniklerini uyguluyor ve çevre köy ve ilçelere örnek oluyor diyor. Köy muhtarı Nazmi Kavçın, kış mevsimi olması dolayısıyla şu anda günlük süt üretiminin 5.5 Ton olduğunu ancak baharın gelmesi ve tabiatın yeşermesiyle birlikte bu rekoltenin günlük 11.5 Ton'a çıktığının altını çiziyor.

20180302_181520

ÇELİK TANKLARDA MUHAFAZA EDİLİYOR

Günlük toplanan süt'ün, süt toplama araçlarıyla son derece hijyenik şartlar altında kooperatife getirildiğini ve çelik saklama tanklarında stoklandığını ifade eden köy muhtarı Nazmi Kavçın sözlerini şöyle sürdürüyor: ' Gelen süt depolarda toplandıktan sonra üretim planlaması dahilinde pastörize bir hale getiriliyor.

peynir1

TEKNELERE ALINIP MAYALANDIRILIYOR

Daha sonra peynir yapma aşamasına geliniyor. Peynir teknelerinde dinlendirilen ve mayalanan süt, peynir haline geldikten sonra özel bir tuz'la, harmanlanıp bir gün teknede dinlendiriliyor. Kalıplara alınan peynirler, soğuk hava odasında tenekelere yerleştiriliyor. Peynirlerimiz ortalama 4-6 ay dinlendiriliyor.

DİNLENMİŞ PEYNİR KALİTELİ PEYNİRDİR

peynir2

İyi ve kaliteli bir peynir ne kadar çok dinlendirilirse o derece lezzetli ve kaliteli olur. Biz ortalama bu dinlendirme döneminden sonra ürünlerimizi piyasaya arz ediyoruz. Dokuzhöyük markasıyla piyasaya arzettiğimiz peynir ürünleri İstanbul başta olmak üzere pek çok büyük yerleşimde bulunabilir. Son derece kaliteli ve hijyenik ürünlerimize büyük bir ilgi var. Zamanla belki tesisi büyütüp yeni ilaveler yapabiliriz.'

Sokaklarının son derece temiz olduğu Dokuzhöyük köyünde hayvancılık yapıldığına akşam saatlerinde meralardan gelen inekleri görmeseniz inanmak çok zor. Çünkü köy içindeki yolların bile temiz ve bakımlı olduğu görmek bu köyün bir Avrupa köyü olduğunu hatırlatıyor.

b30f6629dcf75457fc0afa5c307c7e4d980dee78

MODERN TARIM VE HAYVANCILIK

Kalkınma Kooperatifleri'nin ülkemizde hızla bittiğinin altını çizen Muhtar Kavçın, 'kooperatifleşme konusunda devletimizden daha çok destek bekliyoruz. Köylünün eğitilmesi şart.

Holstein_cows_on_fields

AZALAN ÜRETİMİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Modern tarım ve hayvancılık ancak iyi eğitilmiş ve çağdaş teknolojiyi kullanan modellerle geliştirilebilir. Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesi, destekleme modelleriyle hem köyden kente göç azalır, gittikçe azalan tarımsal üretim yok olmaktan kurtarılır' şeklinde konuşuyor.