Geliştirilen bu teknoloji vücudumuza yerleştirilecek mikroçiplerle deri hücrelerine doku tamirini öğretecek. Böylelikle vücudumuzdaki yaralar, sinirler ve zarar görmüş organların tedavisi artık mümkün olacak.

İlk anlatıldığında sanki bilim kurgu filmlerindeymiş gibi bir hisse kapılmanız normal. Çünkü bazı teknolojileri ilk anda algılamak biraz zor. Özellikle 3 boyutlu yazıcılarla üretilen, organlar ve diğer materyaller konusunda ilk başlarda hepimizin aklını kurcalayan önemli sorular vardı. Ama şimdi yavaş yavaş 3 boyutlu yazıcılarla ilgili sorular kaybolmaya başladı.

MİKROÇİPLER DERİ HÜCRELERİNİ BAŞKA HÜCRELERE DÖNÜŞTÜREBİLECEK

Ohio Üniversitesi araştırmacıları, doku nano transeksiyonu isimli bir teknoloji geliştirdi. Bilim insanları vücuda yerleştirdikleri madeni para boyutundaki mikroçiplerle deri hücrelerini başka hücrelere dönüştürebiliyor. Yerleştirilen mikroçip, deri hücrelerine genetik kod aktarımı yaparak bu dönüşümü sağlıyor.. Bu hücreler ise zarar görmüş dokuları tamir etmede kullanılabiliyor. Yapılan deneylerde fare ve domuzlardaki deri hücreleri kan damarı ve sinir dokusu hücrelerine başarılı bir şekilde dönüştürüldü.

ALZHEİMER VE FELÇ TARİH OLACAK

Bir başka deneyde ise felç geçiren bir farenin beyninde yeni sinir hücreleri oluşturularak iyileşmesi sağlandı. Teknoloji insanlar üzerinde başarılı olduğu takdirde Alzheimer, felç, sinir hasarı ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek.

HASTANELERDE DE RAHATLIKLA UYGULANACAK

Kullanılan hücreler insanın kendi hücreleri olduğu için de bağışıklık sisteminin yeni hücrelere saldırması söz konusu değil. Bilim insanları tedavinin labarotuvar dışında hastanelerde de rahatlıkla uygulanabileceğini söylüyor.

Natural Nano Teknoloji dergisinde yayınlanan çalışmanın insanlar üzerindeki deneylerinin önümüzdeki yıl başlaması planlanıyor.