Irak'ta merkezi yönetim ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında tırmanan gerilimin ardından Irak ordusu gece yarısı Kerkük'te askeri üs ve petrol kuyularını ele geçirmek için operasyon başlattı.

RESMİ DAİRELER VE KURUMLAR ELE GEÇİRİLDİ

Irak ordusu Kerkük Havalimanı, Kuzey Petrol Şirketi, Keyvan Askeri Üssü, Kerkük Elektirik Dairesi, Doğalgaz yatakları gibi kritik noktalarda kontrolü ele geçirdi. Irak ordusu, kısa süre içinde Kerkük'teki yönetim binalarını ele geçirerek kenti kontrolü altına aldı.

TALABANİ'NİN PEŞMERGELERİ ÇEKİLDİ

KYB peşmergelerinin mevzileri terk edip çekilmesi Peşmerge arasında kriz çıkarttı. AFP, Irak güçleri ile yaşanan çatışmalarda 10 peşmergenin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Reuters haber ajansı Irak merkezi hükümetinin Kerkük'ü ele geçirdiğini duyurdu. Irak hükümetinin açıklamasına göre, Irak güçler kentte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi(ne ait yönetim binalarını ele geçirdi. Irak ordusunun açıklaması, Kerkük'e yönelik operasyonun başlamasının ardından bir gün içinde kentin ele geçirilmesi anlamına geliyor.

OPERASYON GECE YARISI BAŞLADI

Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi, gece yarısı 'K1 Askeri üssü' ve petrol kuyularını Peşmerge'den almak için harekete geçti. Irak ordusu şehirdeki Halit Köprüsü, Riyat yolu, Halit vilayet binası, Meryem Tepesi geçidi ve Reşat'ın kontrolünü, K1 Askeri Üssü, Turklinve Yaji Sanayi Bölgesi ve Kuzey Gaz Tesisleri ve güvenlik merkezi, Kerkük elektirik santrali, gaz tesisleri yakınındaki petrol rafinesini ele geçirdi.

HAVALİMANI KURTARILDI

Irak Savaş Medya Ağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 'Ortak güçler, Baba Gürgür Petrol Yatağı ve Kerkük Kuzey Petrol Şirketi'nin tamamında kontrolü sağladı. ' denildi. Açıklamada ayrıca Kerkük'e bağlı Leylan nahiyesinde de denetimin sağlandığı aktarıldı. Irak ordusu Kerkük Havalimanı'nın kontrolünü ele geçirdi.

LAHUR TALABANİ ÇEKİLME EMRİ VERDİ

Kürdistan Yurtseaverler Birliği'ne (KYB) bağlı bazı peşmerge birliklerinin, görev yerlerini bırakıp çekilmesiyle Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri buraları ele geçirdi. Rudaw'a konuşan peşmergeler, 'Üstlerimizin emriyle çekildik. Onlar Kerkük'ü sattı. Pavel Talabani, Lahur Talabani ve Aras Şeyh Cengi çekilme emri verdi' dedi.

Öte yandan akşam saatlerinde Tuzhurmatu'da peşmergelerden tamamen temizlenerek Irak bayrağı altına girdi.