Portekiz'de yapılan erken genel seçimlerde merkez sağın oluşturduğu Demokratik İttifak (AD), birinci parti olarak çıktı. Ancak 230 sandalyeli Meclis'te çoğunluğu sağlayamayan AD lideri ve mevcut Başbakan Luis Montenegro, yeniden azınlık hükümeti kurmak istediğini açıkladı.
Sonuçlara göre siyasi istikrarsızlık sürerken, aşırı sağcı Chega partisi oylarını artırarak ülke tarihinde bir ilke imza attı.
AD birinci oldu ancak çoğunluğu sağlayamadı
İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre AD, oy oranını yüzde 32,1’e yükselterek sandalye sayısını 86’ya çıkardı. Ancak bu, tek başına iktidar için yeterli olmadı.
Başbakan Montenegro, seçim gecesi yaptığı açıklamada, “Halk bu başkanı istiyor, başkasını istemiyor,” diyerek, Chega ile iş birliğine kapalı olduğunu ve diğer partilerden sorumlu davranmalarını beklediğini ifade etti.
Sosyalist Parti lideri istifa etti
Seçimlerin en dikkat çekici gelişmelerinden biri ise ana muhalefetteki Sosyalist Parti’nin (PS) büyük oy kaybı yaşaması oldu. Oy oranı yüzde 23,38’e gerileyen PS'nin milletvekili sayısı 78’den 58’e düştü.
Parti lideri Pedro Nuno Santos, seçim yenilgisi sonrası istifa ettiğini ve partiyi genel kurula götüreceğini duyurdu. Santos, “Bu seçimleri biz kışkırtmadık, ancak kazanmak istedik,” diyerek seçmen mesajına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Aşırı sağ Chega’dan tarihi sıçrama
Yalnızca 6 yıllık geçmişi olan aşırı sağcı Chega, oy oranını yüzde 22,56’ya çıkararak 58 milletvekili ile PS ile aynı temsile ulaştı.
Chega lideri Andre Ventura, “1974’ten beri ilk kez aşırı sağ bu kadar güçlü. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak,” açıklamasını yaptı. Ventura, iki partili düzenin sona erdiğini savundu.
Diğer partilerde kayıplar
Aşırı sol Sol Blok (BE), önceki seçimde 5 milletvekili çıkarmışken bu seçimde sadece 1 temsilci kazanabildi. Parti lideri Mariana Mortagua, yenilgiyi kabul ettiklerini ve parti içinde değerlendirme yapılacağını söyledi.
Seçim sonuçlarının ardından Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa'nın, hükümeti kurma görevini AD lideri Luis Montenegro’ya vermesi bekleniyor.
Sosyal kriz ve yolsuzluk tartışmaları sandığa yansıdı
Portekiz, son yıllarda sık seçimlerle gündeme gelirken halkın öncelikleri düşük gelir düzeyi, konut krizi ve kamusal hizmetlerdeki yetersizlikler olarak öne çıkıyor.
Montenegro'nun daha önce yolsuzluk iddiaları nedeniyle güvenoyu alamaması üzerine alınan erken seçim kararı, siyasi krizi sona erdirmeye yetmedi.
230 sandalyeli Meclis’in geçici dağılımı şu şekilde:
-
Demokratik İttifak (AD): 86
-
Sosyalist Parti (PS): 58
-
Chega: 58
-
Liberal İnisiyatif (LI): 9
-
Özgür (L): 6
-
CDU: 3
-
Azorlar AD: 3
-
Sol Blok (BE): 1
-
PAN: 1
-
JPP: 1