Banka üzerinden yapılan bu yatırım aracında, alım-satım farkı üzerinden elde edilen kar, hesaplanıp yatırım hesabına aktarılır. Repo yatırım aracı, daha çok riski sevmeyen, risk almak istemeyen kitle tarafından kullanılıyor. Repoda zarar etme riski çok düşüktür.

Repo İşlemi Nasıl Yapılır?

Repo, belirli bir vade ile sınırlı olan, yatırımcısına belirli bir dönem sonunda kar elde ettiren bir finansal kazanç aracıdır. Repo işlemleri bankanın belirlediği oran üzerinden yapılır. Banka ile müşteri arasında bir anlaşma imzalanır.

Belirlenmiş olan repo fiyatı üzerinden işlem yapılır. İşlemin vade bitiminde verilen taahhüde uyularak, repo bozulur ve aradaki fark kazanç olarak yansır.

Repo Çeşitleri Nelerdir?

1. Düz Repo: Düz repoda, repo işlemine konu finansal göstergeler belli bir vade ile belirlenir. Belli bir birim fiyat üzerinden geri alma garantisi ile yapılır. Şöyle de düşünülebilir, belli bir zaman dilimini kapsayacak şekilde bankaya kişi borç verir ve belirlenen vadede hem anaparasını hem de faizini birlikte alır.

2. Ters Repo: Ters repo yatırım işlemi düz reponun tam tersi durumdadır. Burada belirli bir apara ödünç alınmaktadır, karşılığında ise faiz oranı hesaplanarak finansal bir enstrüman verilmektedir. Böylece repo yaptıran şahıs, vade sonunda vermiş bulunduğu enstrümanı geri almak süratiyle karşı tarafa parasını faizi ile iade ediyor.

3. Açık Repo: Belirli bir vade ile sınırlı değildir. İstenilen tarihte sonlandırılabilir.

4. Sürekli Repo: Sözleşme süreklidir, tekrar yenileme sözleşmesi yapılmıyor. Kısa vadeli işlemlerde daha çok tercih edilir.

5. Vadeye Kadar Repo: Yüksek getiri sunan portföyler için kullanılıyor.

6. Esnek Repo: Tarih ve koşullara karşı vade bozulabiliyor.

7. Gecelik Repo: Bir günü temsil ediyor. Likit akışının yüksek olmayı gecelik kazanç sağlıyor.