Tam anlamıyla bilim kurgu filmlerinin önümüze koyduğu bu sahne olmasa da yaklaşık bundan 15 yıl kadar sonra dünya genelinde 400 ile 800 milyona yakının kişinin robotlar nedeniyle işsiz kalacağı üzerinde duruluyor.

McKinsey Global Enstitüsü bilim insanlarınca gerçekleştirilen araştırmalar, robotların 2030'a dek dünya genelinde 400 ila 800 milyon kişiyi işsiz bırakacağı ortaya koydu.

Enstitü 800 meslekle ilgili 46 ülkede yaptığı çalışmalarda, robotların iş hayatına dahil olmasıyla birlikte bu durumdan her beş çalışandan birinin etkileneceğini belirledi.

Robotların tüm dünyada değil daha çok zengin ülkelerde yoğun olarak kullanılacağı düşünüldüğünde iş kaybının daha çok bu ülkelerde yaşanacağına dikkat çekilen araştırmada, Almanya ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde her üç kişiden birinin etkileneceği ifade edildi.

Araştırmaya göre, robot devriminin toplumlara hasar vermeden hayata geçirilebilmesi için devletlerin farklı iş alanlarındaki eğitimlere yatırım yapması gerekiyor.

Geçtiğimiz aylarda sizlerle dünyanın dört bir yanından ilginç robot çalışanların haberlerini paylaşmıştık. Özellikle Çin'de havalimanında güvenlik ve temizlik işleriyle ilgilenen robotlar ve Almanya'da bir otelde hemen hemen tüm işleri gerçekleştiren robotlar gündemde geniş yankı uyandırmıştı.

Önümüzdeki yıllarda bu gibi örneklerin artarak devam edeceği üzerinde duran uzmanlar, bunun insanlığın para kazanmak için başka yollar bulmasını gerektireceğini hatırlatıyor.