Böylesine yaygın olan romatoid artrit hastalığını önemli kılan noktanın eklemlerde hasar oluşumu, sakatlık ve iş gücü kaybına sebebiyet vermesi olduğunu hatırlatan uzmanlar, bunun yanı sıra akciğer veya ateroskleroz gibi diğer organ ve sistemleri de etkilemesiyle birlikle hayati tehdit yaratabileceği üzerinde de duruyor.

Tedavi edilebilen bir hastalık olan Romatoid artridin, bağışıklık sistemi hücreleri tarafından bazen kalıtsal bazen de çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıktığını hatırlatmakta fayda var. Romatoid artritin tiroid, karaciğer gibi belli organlara, eklemlere, tutulabileceğini de unutmamalısınız. Uzmanlar kişinin genetik yapısının, sigara ve geçirilen bazı enfeksiyonların, ağız ve bağırsak florasının bu hastalığa sebebiyet verebileceğini kaydediyor.

Her yaş grubunda ortaya çıkabilen bu bağışıklık sistemi hastalığı, sıklıkla 40 ile 60 yaş aralığında gözlemleniyor. Özellikle 65 yaş üzerinde gelişirse büyük eklem tutulumlarına daha fazla rastlanıyor. Hatta eklem şikayetlerine, yaygın kas ağrıları da eşlik ediyor. Ayrıca kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülüyor.

Tutulan eklemlerde ağrı, şişlik, eklem üzerinde sıcaklık artışı ve harekette kısıtlılıkla kendini gösteren romatoid artrit, sabahları veya dinlenme sonrasında o eklemlerde en az bir saat süren katılık (tutukluk hissi) yaşanıyor. Bununla birlikte hastalarda, halsizlik, hafif ateş ve kilo kaybı görülüyor. Hastalar sıklıkla anemi ve yorgunluktan şikayet ediyor.

Erken teşhisin büyük önem taşıdığı bu hastalıkta, eklem hasarının önüne geçebilmek için hastalığın yeterince tanınması tedavinin hemen başlanması şart. Konunun uzmanına ulaşana kadar alınan geçici ve yanlış tedavilerin, hastalıkta kalıcı sakatlıkları ve istenmeyen sonuçları da beraberinde getirdiğine işaret ediyor.