İspanya'da 1 Ekim'de 'Katalonya bölgesel meclisi bağımsızlık referandumu' yapılacak. Yapılacak olan 'Katalonya bölgesel meclisi bağımsızlık referandumu' öncesi ülke oldukça gergin günler geçiriyor.

İspanya'nın Vielha sınır kapısında askerlerin göründüğü bir fotoğraf sosyal medyada dolanmaya başladı. Bu fotoğraf ve videoları gören İspanyol vatandaşlar askeri müdahale oluyor zannederek tepki gösterdiler.

Madrid yönetimi referanduma sert bir şekilde karşı çıkarken dün savcılığın, Katalonya'da görev yapan 700 belediye başkanı hakkında bağımsızlık referandumuyla ilgili cezai soruşturma başlatmasıyla gerilim arttı.

Vielha sınır kapısında bulunan askerlerin bilinçli olarak oraya yığıldığı ve Katalonya yönetimine gözdağı verilmek istendiği belli iddia edildi.

İspanyol basınına konuşan yetkililer, "tatbikatın planlı ve tamamen normal" olduğunu belirttiler.

Daha önce referandumla ilgili açıklamada bulunan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un, "Bu referandumu önlemek için hiçbir seçeneği dışarıda bırakmadan elimden gelen her şeyi yapacağım." demiş, Madrid yönetimi "askeri müdahale de seçenekler arasında" mesajıyla Katalonya'ya gözdağı vermişti.

Geçtiğimiz hafta referandumdan ayrılık kararı çıkarsa, Barcelona ve Espanyol takımlarına ne olacağı, hangi ligde oynayacakları tartışılmıştı.

La liga Ligi Başkanı yaptığı açıklama ile; 'Katalonya yönetimi İspanya'dan ayrılıp, bağımsızlığını ilan ederse, Barcelona ve Espanyol takımlarını La Liga liginde oynatamayız' demişti.

Katalonlar ile yapılan ankette ise %51 oran ile Barcelona ve Espanyol Katalonya Ligi'nde oynasın yönünde oy çıkmıştı. Eğer ki öyle olursa Katalonya liginde Barcelona ve Espanyol'un dışında 18 takım daha olacak.