Toplu taşıma araçlarında ve kapalı alanlarda uygulanan sigara içme yasağının bundan böyle özel araçlardın sürücü koltuklarında oturanların da kapsayacağı belirtiliyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte özel araçlarda sürücü koltuğunda oturanların sigara içmesi net bir şekilde yasaklanıyor.

Düzenlemeyle birlikte Türkiye'de üretilen veya yurt dışından ithal edilen tütün ürünlerinin, markalarının yazım şekli, karakteri ve büyüklüğü, paketin üzerindeki konumu, paketin rengi diğer yazı, ibare ve şekiller artık tek tip tasarlanmış ve düz olmak zorunda.

Sigara markalarının, paketin tek bir yüzeyine ve yüzeyin yüzde 5'ini aşmayacak şekilde yazılması şartının da getirildiğini belirten uzmanlar, paketlerin üzerinde artık markanın logosu, simgesi veya sair işaretlerin de yer alamayacağını paylaşıyor.

Bunların yanı sıra Sağlık Bakanlığı, teşkilat, kamu hastaneleri kurumu ve bazı bağlı kurumların yapısında önemli değişikliklere de gitti.

Bundan böyle il sağlık müdürlerine daha fazla yetki verileceğinin altı çizilirken, söz konusu taslağa göre, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterlikleri ile bağlı hastanelerde görevli sözleşmeli personelin sözleşmeleri, ilgili maddenin yayımlanmasından sonra sona erecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen sözleşmeli personeller ise kadro görevlerine dönecek. Açıktan atananların ise ilişkileri tamamen kesilecek. Sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerin arttırılması, aile hekimlerinin 72 yaşına kadar çalışabilmesi gibi durumlarda söz konusu tasarının içinde yer alıyor.

ŞİRKET KURULUYOR

Ayrıca tasarıda başka önemli bir nokta daha yer alıyor. Uluslararası sağlık hizmetlerine ilişkin politika ve stratejiler geliştirmek, hizmet sunum standartlarını ve akreditasyon kriterlerini belirlemek, ülkenin sağlık turizmine yönelik faaliyetlerini desteklemek üzere Uluslararası Sağlık Hizmetleri unvanı ile bir anonim şirket (USHAŞ) kurulacak.

Önümüzdeki günlerde tasarıyla ilgili diğer detayların paylaşılması bekleniyor.