Hamilelik döneminde ortaya çıkan diyabet hastalığıyla ilgili olarak uzmanlar mutlaka kadın doğum uzmanına giderek uygun şeker tahlillerinin yaptırılması gerektiğinin altını çizerken, şeker yüklemesinin herhangi bir yan etkisi olmadığını ve yapılmadığı takdirde iri bebek doğumu gibi ciddi sıkıntıların gün yüzüne çıkabileceğini hatırlatıyor.

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen ve her geçen gün daha fazla kişiyi vuran diyabet hastalığının, değişen yaşam alışkanlıklarıyla birlikte kronik bir hastalık haline geldiğini vurgulayan uzmanlar, dünyada 415 milyon diyabet hastası bulunduğunu kaydediyor.

2040'ta dünya genelindeki diyabet hastasının 642 milyona ulaşacağından korkan uzmanlar, diyabetten korunmanın ve diyabeti tedavi etmenin yolunun ölçülü, dengeli ve bilinçli beslenmekten geçtiğini dile getiriyor. Kan şekerini kontrol altında tutmanın diyabet için çok önemli bir nokta olduğunu vurgulayan uzmanlar, diyabet hastalığına sadece yetişkinlerin değil, yanlış beslenme, fiziksel hareketsizlik ve fazla kilo nedeniyle çocuk ve gençlerinde yakalandığını paylaşıyor.

Kolesterol düşürücü ilaçların kullanımının artmasıyla birlikte şeker hastalığı gelişiminin tetiklenebileceğini de savunan uzmanlar, diyabet riski yüksek olan hastalarda, kolesterol yüksekliği için statin kullanımı dikkatle değerlendirilmeli ve mümkünse yaşam tarzı değişikliği ile tedavi ön planda tutulması gerektiğini belirtiyor.