Kişinin sabah dinç uyanması ve kendisini gün içinde zinde hissetmesinin uykunun başlıca ölçüsü olduğunu dile getiren uzmanlar, uyku bozukluklarının altında solunum düzensizliklerinin yatabileceğini işaret ediyor.

Kişinin gece boyunca bazen kısmi bazen de tamamen uyanmasına sebep olan bu solunum düzensizliklerinin derin ve kesintisiz uykuyu engellediğini ve uyku kalitesini bozduğunu dile getiren uzmanlar, kalitesiz uykunun iş verimini düşürdüğünü, dikkati azalttığını hatta kilo alımına bile neden olduğunu savunuyor.

Peki ama kaliteli uyku için nasıl tedbirler alınmalı?
Uzmanlar pek çok hastalıkta olduğu gibi uyku düzensizliklerin de beslenmenin büyük rolü olduğu üzerinde duruyor. Dengesiz beslenme nedeniyle kilo alan kişilerin uyku sırasında solunum sorunu yaşadığını ve uykularında dinlenemediğini belirten uzmanlar bu nedenle mutlaka kilo vermek gerektiğini paylaşıyor.

Özellikle akşam yemeklerinde yağlı, kızartmalı ve baharatlı yemeklerin tüketilmemesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, bu yiyeceklerin reflüye neden olduğunu bu nedenle de uykuya dalmanın güçleştiğini ifade ediyor.

Uzmanlar yatmadan en az dört saat önce alkol tüketiminin bırakılması gerektiğini kaydederken, aşırı alkol tüketiminin solunumu baskıladığını hatırlatıyor. Uyku ilaçları, kas gevşeticiler, anksiyete önleyiciler ve ağrı kesicilerin üst solunum yolu kaslarını gevşettiğini ve hava yollarının tıkanmasına sebep olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu ilaçlardan yatmadan önce uzak durulması gerektiğini dile getiriyor.

Özellikle vücutta yarattığı tahriş nedeniyle horlama ve apneye neden olan sigaranın da uzak durulacaklar listesinin başlarında bulunması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Bütün bunların yanı sıra uyurken rahat ve ortopedik yastık seçiminin, çarşaf, nevresim kılıfı ve yastık kılıfının pamuklu olmasının, oda sıcaklığıyla ışığının dengede oluşunun da önemli olduğunu paylaşan uzmanlar, yatmadan en az 3 saat önce yemekle bağınızı kesmeniz gerektiğini vurguluyor.