İngiliz bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada sera gazı salınımının 35 derecelik nemli sıcak hava dalgalarının 6 saat içinde milyonlarca kişinin ölümüne sebep olabileceğini saptadı.

Araştırma sıcak hava dalgalarının en fazla Güney Asya'yı etkileyeceğini gösterirken, iklim değişikliklerinin önüne geçecek adımlar atılmazsa, milyonlarca kişinin bu felaket nedeniyle hayatını kaybedeceğini ortaya koydu.

GÜNEY ASYA'DAN BÜYÜK KAÇIŞ BEKLENİYOR

Sıcak havanın herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişileri bile vuracağını ve 6 saat içinde hayatlarını kaybedeceklerini paylaşan bilim insanları, bu nedenle önümüzdeki dönemde Güney Asya'dan önemli derecede kaçışta yaşanabileceğini dile getiriyor.

Mutlaka iklim değişikliğinin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, yoksa yüzyılın son 30 yılında göçlere rağmen Güney Asya nüfusunun yüzde 4'ünün ölümcül sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedeceğini vurguluyor.

Özellikle İndus nehri havzasındaki 1 milyar 700 milyonluk nüfusun yaklaşık 4'te 3'lük bölümü de bu yüzyılın sonuna kadar 'yüksek tehdit' altında olacağının belirlendiği araştırmada Ortadoğu'da ise ölümcül sıcaklardan en fazla etkilenecek ülkelerin Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve İran olacağını belirtildi.

2015 yılında 3 bin 500 kişinin hayatını kaybetti Güney Asya'da ölümcül sıcakların can almaya başladığını, geçtiğimiz yıl Hindistan'ın tarihinin en sıcak gününü yaşadığını vurgulayan uzmanlar bu sıcaklığın 51 derece olduğunu hatırlatıyor.

Kalabalık nüfuslu ülkelerin sera gazı salınımının daha fazla olduğunu paylaşan uzmanlar, bunun iklim değişikliği için önemli bir sorun olduğunu işaret ediyor.

Paris iklim anlaşması her ne kadar bunun önüne geçmek için imzalansa da bir türlü ölümcül sıcakların önüne geçilemiyor.