Gelişmiş ülkelerde sigara içilen alanlar veya satış yerlerine yasak ve kısıtlamaların getirildiğinin altını çizen uzmanlar, sigara endüstrisinin geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın bir şekilde hükümranlığını sürdürdüğünü paylaşıyor.

SİGARA TÜKETİCİLERİN YARISI SİGARADAN HAYATINI KAYBEDİYOR

Gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların sigaranın hepimizin ciddi bir düşmanı olduğunu açıkça dile getiren uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü yani WHO'nun istatistiklerini işaret ediyor. Bu verilere göre şu anda dünyada bir milyar yüz milyon düzenli sigara tüketicisi bulunuyor ve bunların yarısı sigaraya bağlı herhangi bir hastalık nedeniyle hayatını kaybedeceği kesin.

Dünyada her yıl 5 milyon kişi aktif sigara tükettiği için yüz binlerce kişinin sigara dumanına maruz kalmasına ve ölümüne yol açıyor.

TÜRKİYE'DE 17 MİLYON SİGARA TÜKETİCİSİ VAR

Türkiye'de sigara içen kişi sayısı 17 milyon iken bunların yüzde 41'i erkek, yüzde 13'ü ise kadın. Tütün dumanında 4 binden fazla kimyasal maddenin bulunduğunu ve bunların 80'den fazlasının kanser yapıcı özelliğe salip olduğunu dile getiren uzmanlar, her yıl 100 binden fazla kişinin hayıtını sigaraya bağlı hastalıklardan kaybettiğini işaret ediyor.

AKCİĞER KANSERİNİN TANISI ÇOK GEÇ KONULUYOR

En ağır kanser türlerinden biri olan akciğer kanseriyle mücadele etmek zorunda olan 10 hastadan 8'inin sigara içtiğini belirten uzmanlar sinsice ilerleyen akciğer kanserine yüzde 60 ile 70 vakada ancak ileri evrede tanı konulabildiğini paylaşıyor.

Uzmanlar sigaranın ve sigaraya neden olan hastalıkların tedavi yöntemlerinden çok sigaraya hiç başlanmaması gerektiğini işaret ederken, her yüz kişiden 5 ile 10'unun sigarayı kendi isteğiyle bırakabildiğini de hatırlatıyor.