Sinir Ağlarının Görevleri Nelerdir?

Vücuttaki sinir ağları, beyin ve organlar arasındaki iletişimi sağlar. Çeşitli salgı bezlerinin çalışması, bu çalışma sırasında üreteceği salgının miktarı, kasları hareket ettirmek, tehlike anında vücudun kendiliğinden geliştirdiği refleksler, yutkunmak, çiğnemek, gözleri açıp kapatmak gibi hareketlerin hepsi, vücuttaki sinir sistemi sayesinde gerçekleştirilmektedir.

Vücuttaki sinir ağları pek çok görevi gerçekleştirir. Bunların en önemlilerinden biri de kişinin çevresiyle veya kendisiyle iletişim kurabilmesini sağlamak, çevresinde veya vücudunda gelişen olayları hissetmeye yardımcı olmaktır. Örneğin, yemek yerken doyduğunu anlamayan bir kişi, yemek yemeye devam ederse, bunun ölümcül sonuçları olabilir.

Çok soğuk bir havada, soğuğu hissetmeyen kişi, donarak ölebilir ve aynı şekilde ateşin ısısını hissetmeyen bir kimsenin vücudu bundan büyük zararlar görür.

Bu ve benzeri algılar, sinir sisteminin sayesinde gerçekleşir. Kişinin ateşe dokunduğunda elini çekmesi, doyduğunu fark etmesi, kendisine dokunulduğunu anlaması, hasta olduğunda ve bir yerleri ağrıdığında bunu hissetmesi sinir sisteminin sağladığı algılarla gerçekleşir.

Vücuttaki Sinir Sistemleri Ve Organları Nelerdir?

İnsan vücudunda dört tip sinir sistemi vardır.

Öğretmenlerin Toplumsal ve Kültürel Rolü Öğretmenlerin Toplumsal ve Kültürel Rolü

Bunlardan ilki, merkezi sinir sistemidir. Beyin, beyincik sapı ve omurilik gibi hayati organları kapsar.

İkinci sistem otonom sinir sistemidir. Bu sinir isteminin görevi organlara doğru beyin tarafından yapılan uyarıları taşımaktır.

Diğer iki sinir sistemi ise sempatik sinir sistemi ve parasempatik sinir sistemidir. Sempatik sistem vücut hareketlerini kontrol eder. Parasempatik sistem ise, vücudun dinlenmesini kontrol altında tutar.