Cumhurbaşkanı Erdoğan, Teknoloji Geliştirme Altyapıları Açılışı'nda konuştu. Türkiye'nin bölgesel konumu nedeniyle hava savunma sitemlerine ihtiyacının olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin kendi milli imkanlarıyla hava savunma sistemi üreteceğini açıkladı.

MİLLİ SAVUNMA SİSTEMİ: SİPER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkor Pusat mühimmat sisteminin tanıtım toplantısında milli hava savunma sisteminin üretileceğinin sinyalini verdi. Adı Siper olan proje, Türkiye'nin milli imkanlarla üreteceği ilk uzun menzilli bölgesel hava savunma sistemi olacak.

ABD'YE TEPKİ

ABD'de sonuçsuz kalan hava savunma sistemi görüşmelerine tepki gösteren Erdoğan, "Bizi kapılarında az bekletmediler" ifadelerini kullandı.

HER ALANDA KENDİYE YETEN TÜRKİYE

Google ve Microsoft'un Yenilikçi Hamleleri Google ve Microsoft'un Yenilikçi Hamleleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Siper hava savunma sisteminin tanıtımında yaptığı konuşma:

Günümüz dünyasında bağımsızlığı sağlam temeller üzerine oturtmamız için tüm alanlarda yerli teknolojimizi geliştirmemiz gerekiyor. Yerli, milli... Tıpkı savunma sanayinde olduğu gibi her alanda kendi kendine yeten, teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmaktan başka çıkar yolumuz yoktur. İHA'ları da SİHA'larımızı da ürettik, şimdi daha ileri gidiyoruz. İnşallah onu da 2019'un ortasına doğru üreteceğiz. İsmini açıklamayayım şimdi. Ülkemiz açısından stratejik değer taşıyan projelere katkı sağlamak için bilim insanlarımızın, uzmanlarımızın yurda dönüşünü çeşitli programlarla teşvik ediyoruz.

Uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sistemine olan ihtiyacımız farklı vesilelerle gündeme geliyor. Milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalar TÜBİTAK SAGE Aselsan ve Roketsan tarafından başlatıldı. İlk teslimatları 2021 yılı sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor. ''Siper'' adı ile başlattığımız milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin hayırlı olmasını diliyorum. Milli güvenliğimiz bakımından kritik ve acil konularda ısrarla yabancı menşeli ürün talep eden kurumlarımızı, bürokratlarımızı yakından takip edeceğimin de bilinmesini istiyorum."