Soy Nedir?

Soy günümüzde de devam eden aileler, sülaleler oldukça çoktur. Bazı ailelerin ise soyları kurumuş ve kaybolmuştur. Ailede doğan her birey soyu devam ettirmek ister. Bu soy ağacına ulaşırken eldeki kaynaklar doğrultusunda soyun en eski bireyi bulunur soyu başlatan o olarak alınır ondan sonra zaman sıralamasına uygun şekilde günümüze kadar uzanan soy kütüğü meydana gelir.

Soyun tek başına anlamı geçmiş yıllarda sizin atalarınızdan gelenlerin bütünü olarak nitelendirilir. Soy ağacı ise aynı soydan olan yaşamış tüm insanları gösteren bir belgeler bütünüdür. Günümüzde ise e-devlet in başlatması ile soy ağacınıza kaynaklarda kayıtlı olanlar ile ulaşabilmektesiniz.

Soy Kütüğü Nedir?

Medeniyetler görmüş, savaşlar, tarihi olaylara tanıklık etmiş soylar bulunmaktadır. Ama kaynaklar doğrultusunda ulaşabildiğimiz soy kütükleri ile bu geçmişten günümüze o soyun yaşamış bireylerinin sıralanması pek mümkün olmamaktadır. Soyun devamlılığı ve kayıt işlemleri geçmiş yıllarda kaynakların yetersizliğinden kaynaklara ulaşılması oldukça güçtür. Soyunuzu başlatan ve bu soyu devam eden pek çok kişi bulunmaktadır.

Başlatılan bu soy uzun süreler, asırlar boyunca devam edebilmektedir, devamı sürekli olduğu takdirde ortaya bir soy kütüğü çıkmaktadır. Bu soy kütüğü sayesinde ulaşacağınız pek çok bilgi bulunmaktadır. Soyunuzu başlatan ve devam edenler, nerelerde yaşadıkları, göçtükleri yerler, gördüğü tarihi olaylar ve günümüzde yaşayan soy fertlerini soy kütüğü sayesinde ulaşmaktayız.

Teknolojinin gelişmesi ile e – devlet geçtiğimiz günlerde başlattığı bu uygulama ile eldeki kaynaklardan bu kaynaklar kimlik, tapu ve evrak kayıtları olmaktadır. Bu kaynaklardan yararlanarak soyunuzda ulaşabildiği son ilk kişilere kadar ulaşıp doğum yerleri, yaşadığı yer, yıllar gibi bazı konular hakkında sizi bilgilendirmektedir.