Uzmanlar kadınların kansere yakalanma riskini azaltabilmek için pek çok tarama programları geliştirilse bile hayat şartları ve ekonomik koşulların kanserin yayılma hızını arttırdığı üzerinde duruyor.

Bilim insanları dünya genelinde en fazla kullanılan geçici doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiralin yalnızla istenmeyen gebelikleri önlemekle kalmadığını, aynı zamanda da rahim ağzı kanserini önlediğini de ortaya koydu.

Yapılan araştırmalar spiral kullanan kadınların hiç kullanmayan kadınlara oranla yüzde 30 daha az rahim ağzı kanserine yakalandığının altını çiziyor.

Kanser öncesi lezyonların kaynaklandığı bölge rahim ağzı kanalında yer alan transformasyon bölgesinin, HPV enfeksiyonlarının hedef seçtiği yer olduğunu ve bağışıklık sisteminin de bu bölgede yanıt vermek için çalıştığını hatırlatmakta fayda var.

Spiralin yerleştirilmesi esnasında bu bölgeye yapılan girişim, buradaki hücreleri uyarmakta ve onların tepki vermesini sağlamaktadır. Yani işlem esnasında oluşan doku travması, buradaki bağışıklık sistemini uyararak, atağa kaldırmaktadır. Oluşan bu immun yanıt da HPV enfeksiyonunu ve kanser öncesi lezyonları temizlemektedir. Spiralin devamlılığında oluşan lıkal mukozal enfeksiyon ve burda gelişen küçük iltihabi adacıklar sayesinde de bu koruyucu etki devam etmektedir.

İnvaziv (saldırgan) rahim ağzı kanseri, rahim içi araç (spiral) kullananlarda 1/3 oranında daha az görülüyor. Bu durum, özellikle düzenli kanser taraması yaptıramayan, az gelişmiş ve uzman doktora ulaşma imkanının sınırlı olduğu insanların yaşadığı bölgeler ve ülkeler için çok ama çok faydalı bir etki.