Sağlık Açısından Sporun Etkileri

Yaş'a ve vücuda uygun sporun seçilmesi, insan bedeni üzerinde doğru nefes almakla başlayan etkileri oldukça fazladır. Daha dinç ve fit bir vücuda sahip olmakla birlikte yapılan düzenli sporun yeterli ve doğru nefes alarak organlara eşit miktarda oksijen dağıtılmasına sebep olur.

Vücut ağırlığının korunması, yeterli ve düzgün beslenme alışkanlığı geliştirme gibi faydaları olmakla beraber kas kütlesini korumaya da yardımcı olur. Güçlü kaslarla birlikte sağlıklı bir vücuda sahip olunur ve bel, omuz, boyun üzerinde duruş bozukluğuna etkisi yüksektir. Basit ve düzenli bir yürüyüşün dahi kan şekerini dengede tutması insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Spor esnasında terleme sayesinde vücuttaki toksinler atılır. Esneklik kazandırdığını da unutmamak gerekir. Sporun insan üzerindeki etkileri nelerdir? sorusu yapılan araştırmalara göre; fiziksel olarak iyi görünmenin dışında vücut sağlığı ve psikolojik açıdan da birçok fayda sağladığına dair cevap bulmuştur.

Zihinsel Etkileri

Spor esnasında 'an'a odaklanma sağladığından stres azalır ve ruhsal bir rahatlama hissettirir. Konsantrasyon gelişimini etkiler ve daha dikkatli bireyler yetişir. Takım sporlarında güven hissi gibi dayanışma ve sosyalleşme konularında gelişme sağlar.

Duygusal gelişim açısından önemi büyüktür, bazen biriken öfke ve kıskançlık gibi kişiyi olumsuz yönde etkileyen duyguların boşalımını sağlamakla birlikte kişide duygu kontrolünü geliştirir. Bu sayede insan ilişkileri daha başarılı hale gelir, olaylara ve sorunlara farklı bakış açıları sağlar, hızlı çözümler üretmek gibi beceriler kazandırmaktadır.

Sağlıklı Birey Sağlıklı Toplum Demektir

Erken yaştan itibaren hayatımızın bir parçası olacak şekilde düzenli spor yapmak daha sağlıklı toplum adına önemli bir olaydır. Sağlıklı vücuda sahip olmak adına yapılan sporun sağlıklı bir beyne sahip olmak gibi etkisi olduğundan, insan ilişkilerinin daha sağlam kurulmasına olanak tanımaktadır. Pozitif insanların daha enerjik ve mutlu ilişkilerinden saygılı toplum ilişkilerine uzanan etkilerini ortaya çıkarır.