Taekwondo'da Müsabaka Kuralları

Taekwondo'da uygulanmakta olan müsabaka kuralları puanlama teknikleri, müsabaka sırasında yasaklı olan davranışlar, kurallarla uyumlu olmayan protestolar gibi konuları kapsıyor.

Puanlama sırasında geçerli olan kurallarda yumruk 1 puan, mücadele sırasında başa yapılan dokunuşlar 3 puan olarak kabul görüyor. Ayrıca başa yapılan vuruşlar dönerek yapılmışsa, bunda 4 puan kazanma imkanı mevcut. Ancak bu vuruşları elektronik sistem göremezse, puanlama hakemlerin dikkati ile yapılmaktadır.

Taekwondo'da yasaklanan hareketlere gelince ilk olarak rakibi çekmek, itmek veya hareketlerini engellemeye çalışmak gibi davranışlarla karşılaşıyoruz. Ayrıca rakiple mücadele sırasında rakibin başına elle vurmak, kesinlikle yasaklı bir hareket.

Oyun sırasında tatami dışına çıkmak, rakipten kaçmaya çalışmak, düşen rakibe karşı saldırıda bulunmaya devam etmek, hakemin uyarılarına karşı saygısız tavırlarda bulunmak ve itiraz etmek gibi davranışlar kesinlikle kurallara aykırı bulunuyor.

Protesto Davranışlarında Uygulanan Kurallar

Geçerli genel taekwondo kuralları dışındaki her türlü davranışta bulunmak bu oyunda hoş karşılanmıyor. Bunların başında da rakibi tahrik edecek ya da hakaret içeren davranışlarda bulunmak geliyor. Aynı davranışların antrenör ve hakemlere de yapılması kesinlikle yasak.

Çünkü taekwondo'nun sahip olduğu felsefede sportmenlik ve centilmenlik yatmaktadır. Sportmenliğe aykırı her türlü davranış, müsabakada diskalifiye olmaya neden olmaktadır. Karşılaşmada diz kullanmak da kesinlikle yasaktır.

Eğer bir sporcu, 10 köngo ve 5 kamço aldıysa bu, sporcunun diskalifiye olması için yeterlidir. Ayrıca maçın doğal sonucunu etkileyecek olan girişimler de bu sporda suç olarak kabul edilmektedir.