Milli Eğitim Bakanlığı ile İstanbul Taksiciler Esnaf Odasının ortaklaşa yürüttüğü "Taksi Eğitim Projesi" kapsamında verilecek eğitimi başarıyla tamamlayamayanlar artık taksicilik yapamayacak.İstanbul'da 50 bin taksiciyi ilgilendiren projeye katılmayanlar çalışma ruhsatı alamayacak,dolayısıyla denetimler sonunda araçları trafikten men edilecek.

Geçtiğimiz hafta Tayland uyruklu kadın turist Niorn S'nin, Şişli'de bindiği 34 TEH 13 plakalı takside uğradığı taciz ve dolandırıcılık olayı, taksicileri yeniden gündeme getirdi.

Tarihi yarımada ve Taksim çevresinde özellikle yabancı turistlere yönelik uzun şehir turu yaptırma, fiyat pazarlığına girme, banknot benzerliğinden dolayı 5 lira yerine 50 lira almak gibi olumsuz davranışlar sergileyen bazı taksiciler, İstanbul'da 50 bin kişinin çalıştığı bu meslek grubunu da zan altında bırakıyor.

Bu nedenle taksicilik mesleğinin standardını yükseltmeyi hedefleyen Milli Eğitim Bakanlığı ile İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, "Taksi Eğitim Projesi" için kolları sıvadı.

İstanbul'da 50 bin taksiciyi ilgilendiren eğitimlere katılmayanlar çalışma ruhsatı alamayacak, dolayısıyla denetimler sonunda araçları trafikten men edilecek.

EĞİTİM SERTİFİKASI OLMAYAN ŞOFÖRLÜK YAPAMAYACAK

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu,Türkiye Cumhuriyeti'nde özellikle İstanbul'da turizmin çok canlı olduğunu, böyle bir olayın yaşanmasının kendilerini üzdüğünü ve kabullenemeyeceklerini söyledi.

Başkan Aksu, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa bir eğitim başlatacaklarını ve taksi şoförlerine eğitim verileceğini belirterek, "Sertifikası olmayan kişiler şoförlük yapamayacak. Şoförlük yapıp da yanlış yapanlar da meslekten ihraç edilecek. Adli ve idari yaptırımlar uygulanacak." dedi.

İstanbul'da 17 bin 395 ticari taksinin hizmet verdiğini ve 50 bin kişinin bu taksilerde çalıştığını belirten Aksu, turistin doğrudan kendilerini aramadığını ama İstanbul halkında da "Yakına gitmedi", "Bozuk para üstü vermedi", "Sigara içti", "Arabası kirliydi" gibi şikayetler aldıklarını anlattı.

Eyüp Aksu, sigorta, ehliyet, e-devletten barkotlu 5 yıllık sürücü ceza puanını gösteren belge, psikoteknik, sağlık raporu ve adli sicil kaydı kriterlerini sağlamayanın şoförlük yapamayacağını sözlerine ekledi.