Doktorların Pandemi Sonrası Uyum Süreci Doktorların Pandemi Sonrası Uyum Süreci

Uzmanlar lif açısından zengin olan lahananın uzun süre tok tuttuğunu ve içindeki vitaminlerin özellikle yağda eriyen K ve A vitaminlerinin emiliminin sağlanması için mutlaka az da olsa yemek yapılırken içine yağ eklenmeyi gerektirdiğini vurguluyor.

Lif ve diüretik yani vücuttan suyu atmayı sağlayan yardımcı bir sebze olan beyaz lahananın bu nedenle dolaşımı iyileştirdiğini, ödemi azalttığını, vücuttan suyla birlikte sodyumu da uzaklaştırdığını savunan uzmanlar, dolayısıyla tansiyonun düşürülmesini sağladığını hatırlatıyor. Yüksek tansiyonu, ödemi olan kişiler tarafından yemeği ya da salatası rahatlıkla tüketilebilir.

Güçlü bir kalsiyum kaynağı olan beyaz lahana bu özelliğiyle diğer sebzelerden birkaç adım ileride. Günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 10'unu 100 gram beyaz lahana ile tamamlayabilirsiniz. Böylece hem diş hem de kemik dokusunun sağlamlığını destekleyen beyaz lahananın çiğ ya da pişmiş olması kalsiyum içeriğini etkilemiyor.

Özellikle pişirirken hoş olmayan kokuları ortaya çıkaran kükürtlü bileşikler, beyaz lahananın sindirim sistemini iyi çalıştırmasını sağlıyor. Ayrıca yaprak kısımlarında daha yoğun olarak bulunan posa sayesinde de bağırsak hareketlerini artırıcı özelliği oldukça yüksek bir sebze.

Kansere karşı koruyor

Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze olan beyaz lahana, serbest radikallere karşı savaşıyor ve kansere karşı koruyor. Bağışıklığı baskılayan hastalıklar, karaciğer hastalıkları, diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı da koruma sağlıyor' diyor.