Özellikle televizyon, tablet ve telefona mahkum olan çocukların haklarının kısıtlandığını vurgulayan uzmanlar, çocukların sağlıklı gelişimi için oyun oynaması, keşfetmesi, hayal kurması ve arkadaş edinmesine fırsat sağlamanın şart olduğunu dile getiriyor.

Konteyner Evler, Yenilikçi Tasarım Konteyner Evler, Yenilikçi Tasarım

Çocukların bedensel ve ruhsal gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sağlamasının en temel hakları olduğunun altını çizen uzmanlar, modern şehir hayatında ebeveynlerin çalışmak zorunda oluşunun, çocukların oyun oynayacakları alanların eskiye oranla kısıtlanmasının artık çocukları televizyon, telefon ve tablet başında vakit geçirmeye ittiğini hatırlatıyor.

Normal şartlar altında arkadaşlarıyla sosyalleşerek büyüyen çocukların hayatı yaşayarak öğrendiğini vurgulayan uzmanlar, teknolojinin bu durumu ortadan kaldırdığını kaydediyor. Çocukların yaratıcı güçlerinin teknolojiyle birlikte azaldığını dile getiren uzmanlar, günümüzdeki çocukların yaşayarak öğrenmeye fırsat sağlayan, önceden oluşturulup hazır sunulan değil de kendi kendilerine oluşturdukları faaliyetlere katılımları giderek azaldığını paylaşıyor.

Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmalar, annelerin dışarıda oynanan oyunların çocuklarını mutlu ettiğini gözlediklerini (Türkiye % 75, dünya ortalaması %55), çocuklarının evin dışında oynamayı tercih ettiklerini bildiklerini (Türkiye %85, dünya ortalaması %75) ortaya koyuyor.

Çocukların dışarıda geçirdiği zaman dilimi azalınca, çocukların daha çok televizyon, bilgisayar ve telefon oyunlarına yöneldiğini paylaşan uzmanlar, bu durumun çocukların dış dünya ile kurmaları gereken sosyal ilişkilerileri zayıflattığını ve onların ihtiyacı olan bedensel hareketliliği kısıtladığını savunuyor.