TSK'dan yapılan resmi açıklamaya göre Amerika Birleşik Devletleri'yle varılan mutabakat neticesinde Türk askerinin Menbiç'in dışındaki yerleşim alanlarında devriye görevine başladığı açıklandı.

ABD ile Türkiye arasında varılan uzlaşı sonrası ilk somut adım bugün geldi. Afrin'i YPG'den temizleyen TSK, sondaki adım olarak belirlediği Menbiç'in dış mahallelelerinde devriye görevine başladı. Türk ve dünya basınının canlı takip ettiği gelişme canlı olarak ekranlara gelirken, Türk zırhlılarının Menbiç'e doğru yöneldiği görüldü.

Son olarak Washington'da ABD'li mevkidaşı Pompeo ile görüşen Mevlüt Çavuşoğlu 3 aşamalı bir uzlaşının olabileceğinden söz etmişti. Buna göre Menbiç'in terör örgütü YPG'den şartsız temizlenmesini şart koşan Türkiye, Mehmetçik'i kent dışındaki mahallelerde konuşlandırarak ilk adımı atmış oldu.

TSK İLE YPG'NİN ÇATIŞMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

Mehmetçik'in Menbiç çevresinde devriye atmasının ardından Türkiye ile ABD arasında yaklaşık 1 yıldan bu yana süren YPG krizinin de aşıldığı yorumları yapılmaya başlandı. Türkiye'nin şiddetli itirazlarına rağmen YPG'yi destekleyeceğini açıklayan ABD, ilk kez Türkiye ile ortak adım atarak YPG'yi 'oyun dışına iteceğinin' sinyalini de verdi.

Menbiç'te sonraki aşama olarak YPG'nin kent merkezinin boşaltması beklenirken olası bir TSK-YPG çatışmasından endişe ediliyor.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Daha önce mutabık kalınmış Münbiç Yol Haritası ve Güvenlik Prensipleri doğrultusunda, Fırat Kalkanı Harekat alanı ile Münbiç arasında kalan hatta TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından 18 Haziran 2018 tarihinden itibaren bağımsız devriye faaliyetlerine başlanmıştır" denildi.