Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan Güzelyurt ve Meserya ovalarının tarım topraklarının sulanabilmesi için Türkiye'den boru hattı döşenecek. Bu çerçevede imzalanan sözleşmede 101 milyon lira yatırım yapılarak 5,7 kilometrelik boru hattı döşenecek.

Anamur Dragon Çayı üzerinde bulunan Alaköprü barajı'ndan alınan su, Akdeniz 250 metre altına döşenen boru hattı ile Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacağı belirtildi. Bu yöntem ile Türkiye'deki Alaköprü Barajı'ndan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan Geçitköy barajına yılda ortalama 75 milyon metreküp su taşınacak.

Alaköprü Barajı'ndan, Geçitköy Barajına aktarılan suyun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde dağıtımı için 500 kilometre isale hattı inşa edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu; " Bu isale hatları vasıtasıyla adanın her noktasına suyu ulaştırdık ve oradaki vatandaşlarımızın istifadesine sunduk. Bugün itibarıyla ada, yeteri kadar suyu memba kalitesinde kullanabiliyor. Şimdi ise suya hasret toprakları su ile buluşturmak için ilk adımı attık. Bu çerçevede Türkiye'den gelen suyu Güzelyurt ve Meserya Ovalarına iletecek tünelin sözleşmesi imzalandı. KKTC'deki sulama projelerini tamamladık. Bu çerçevede imzalanan sözleşme ile Güzelyurt ve Meserya Ovalarına suyu iletmek için 101 milyon lira yatırım bedeli 5,7 kilometrelik tünel inşa edeceğiz. Sulama projesinin bütün üniteleriyle tamamlanarak hayata geçmesi ile oradaki çiftçilerimiz dekar başına yaklaşık ilave 700 lira zirai gelir elde edecek. İç çapı 4 metre olacak bu tünel ve diğer sulama projeleri KKTC için son derece önemli. Sulama ile aynı zamanda yer altı su kaynakları da beslenmiş olacak." Dedi.