Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Tıbbi Biyokimya ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde görevli bilim insanları, gereksiz testlerin önüne geçecek, test sonuçlarını hızlı bir şekilde değerlendirdikten sonra doktora sunacak, tedavi süresince hastaları takip edip yan etkiler ile ilgili bulgu toplayacak özel bir sisteme imza attı.

Hastalığın teşhisi ve tedavisinde başarıyı üst seviyeye çıkarmayı ve doktorun iş yükünü hafifletmeyi hedefleyen çalışmaya doktora öğrencileri de katkı sundu.

Geliştirdikleri yapay zeka sayesinde test sonuçlarının hastanın tanı ve tedavisinin hızlıca ilerleyeceğini belirten uzmanlar, sistemdeki test katalogu ile klasik laboratuar bilgi yönetim sisteminden farklı bir yöne ilerlediklerini savunuyor.

Fazlaca tercih edilen testlerin erişiminin bu sistem sayesinde kolaylaşacağını ve hastanın tanılarına göre hangi testlerin kullanılması gerektiğinin daha basit bir şekilde seçileceğini hatırlatmakta fayda var.

Yazılımın test amaçlı bazı hastanelerde kullanıldığını işaret eden uzmanlar, Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilen araştırmalar hekimlerin istediği testlerin yüzde 70'inin gereksiz olduğunu ortaya koymuştu. Gereksiz testlerin önüne geçebilmek adına böylesine bir sisteme ihtiyaç olduğunu belirten uzmanlar, ekonomiye büyük darbesi olan gereksiz testlerin sağlık personellerini de boşu boşuna yorduğunu vurguluyor.

Yapay zekalı sistemin laboratuar boyunun yanı sıra muayene ve tedavi sürecinde de aktif şekilde kullanılacağını işaret eden uzmanlar, geliştirdikleri sistem sayesinde doktorların muayene notlarını hem ses hem de hareketle bilgisayara not edebileceği üzerinde duruyor.

Bilgisayara klavye ve fare olmaksızın sesli ve görüntülü komutlarla sisteme girilebileceğini ifade eden uzmanlar, sistemin doktorun yükünü alacağında hem fikir.

Henüz test aşamasında olan sistem, geçer not alırsa hastanelerde büyük bir gelişme yaşanacak.

Tarımda Dijital Dönüşüm, Yapay Zeka Tarımda Dijital Dönüşüm, Yapay Zeka