Karadeniz Bölgesi'nin yükselen değeri Ordu'da Perşembe ilçesine bağlı Yazlık Köyü, garip ve bir o kadar komik bir olayla gündeme geldi. 500 hanenin bulunduğu Yazlık Köyü'nde yaşayan herkesin soyadının Sarı olması, zaman zaman komik olayların yaşanmasına neden oluyor.

Doktorların Pandemi Sonrası Uyum Süreci Doktorların Pandemi Sonrası Uyum Süreci

Herkesin uzaktan akraba olduğu Yazlık Köyü'nde, köy sakinleri birbirlerini lakaplarıyla tanırken, dışardan gelenler büyük zorluklar yaşıyor. Evrak ve resmi işlerde karışıklıkların yaşandığı köyde, aynı adı ve soyadı taşıyan birden fazla insan olunca ortaya Karadeniz fıkrası gibi durumlar çıkıyor.

ordu

KÖYLÜLER BİRBİRLERİNİ LAKAPLARINDAN TANIYOR

Yazlık Köyü Muhtarı İsmet Sarı, aynı isim ve soyisimde birden fazla kişi olması nedeniyle özellikle devlet işlerinde büyük karışıklıklar yaşandığını söyledi. ''Jandarma bir Ahmet çağırıyor, baba adları belirtilmediği için beş Ahmet birden karakola gidiyor, üç Mehmet savcılığa gidiyor." diyen köy muhtarı benzer olayların hemen her gün yaşandığını söyledi.

Yazlık Köyü'nün tanınmış isimlerinden Turan Sarı ise, köy sakinlerinin sıkıntı yaşamadığını belirtti. "Köyde hepimiz uzaktan akraba sayılırız. Herkes birbirini bilir ve lakaplarından tanır. Burada her ailenin dedesinden kalan bir lakabı vardır. Bu durum yıllardır böyle, biz alıştık ama dışardan gelenler için zor oluyor." dedi.

sari

KARADENİZ FIKRASI GİBİ OLAY

Köy Muhtarı İsmet Sarı ise başından geçen komik bir olayı şöyle anlattı:

"Yeni muhtar olduğum zaman Lütfiye Sarı diye bir bayan vefat etti. Ben de nüfus dairesi müdürlüğünden kadının ölüm beyanını verdim. Hastane de bir ölüm beyanı göndermiş. O sırada mahallede sağ olan bir Lütfiye Sarı daha vardı, her ikisi kayıtlara ölü olarak geçti. Daha sonra daha sonra sağ olan Lütfiye Sarı'nın oğlu bazı evrakları düzenlerken ona 'Senin annen ölü' diyorlar. Meğer çift ölüm beyanı verildiği için sağ olan insan da kayıtlara ölü olarak geçmiş. Bunun üzerine nüfus müdürümüz, mahalle muhtarı olarak ben, Lütfiye Sarı'nın eşi ile birlikte Lütfiye Sarı'yı alıp hakim karşısına çıkıp, kadının hayatta olduğunu ispatlayıp, tekrar kadını hayata döndürdük. Cenaze de bile karışıklık oldu. Onların baba adları da tutuyordu, ikisinin baba adı da Ahmet'ti. Bu yüzden mahkemelik olduk ve kadının yaşadığını ispatladık.'

Muhtar Sarı ayrıca, kimi zaman evraklarda da karışıklık olduğunu, ifade ederek, kimi zaman zorlandıklarını da kaydetti.

Mahalle sakinlerinden Hamide Sarı, herkesin soyadının aynı olduğunu ifade ederek, "Eskiden dedelerimizden gelen bir soyadı. Bu mahalle komple Sarı. İsimler karışıyor ama baba ve anne isimlerinden tanınıyor" dedi.

koy

''HERKESİN BİR LAKABI VAR''

Mehmet Sarı isimli vatandaş da mahallede kafile olduklarını vurgulayarak, "Genelde dedelerimizin ve büyüklerimizin isimleri ile ayrıldığımız için pek fazla karışıklık olmuyor. Herkesin bir lakabı var ona göre ayrıldığı için karışıklık yaşanmıyor' ifadelerini kullandı.