Türkiye'de bisiklet kullanımı yaygın değil. Çünkü Türkiye'de bisikletler için yollar yapılmadı ve bisiklet kullanan vatandaşlar trafikte ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalabiliyor. Türkiye'de bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için pilot iller belirlenecek ve bu illerde bisikletlere özel yollar yapılacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk; "Bizim buradaki hedefimiz Kopenhag. Dünyanın en iyi bisikletle ulaşım sisteminin olduğu şehir. O sistemi de Türkiye'ye entegre etmemiz lazım" dedi.

Sakarya ve Konya'nın pilot bölge olarak seçildiğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, bu illerde gerekli çalışmaların başlatılacağı ve bisiklet yollarının şehrin ulaşım sistemi ile entegreli olacağını dile getirdi.

Türkiye'deki bisiklet yollarının bazı iller %4-5 oranında olduğu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, bazı illerde ise hiç bisiklet yolu olmadığının altını çizdi.

Dünyanın en çok bisiklet kullanan şehri olan Danimarka'nın Başkenti Kopenhag'ı örnek alacaklarının altını çizen Mustafa Öztürk, konuyla ilgili Türkiye'deki bisiklet derneklerini ve bisiklet federasyonlarını dinlediklerini belirtti. Ayrıca belediyeler ile de konuyla ilgili fikir alışverişi yaptıklarının ve belediyelere gerekli talimatların verildiğini altını çizdi.

Dünyanın en çok bisiklet kullanılan şehri olan Kopenhag'da 1970'li yıllarda trafikteki bisiklet sayısı, araç sayısının %28'ine denk geliyordu. 2016 yılında ise Kopenhag'da trafikteki bisiklet sayısı, araç sayısının %105'ini aşmış durumda. Yani Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bisiklet sayısı, araç sayısından daha fazla.