ABD Başkanı Donald Trump'ın FETÖ adına casusluk suçlamasıyla tutuklanan ve önceki gün ev hapsine gönderilen papaz Andrew Brunson için Türkiye'ye yönelttiği tehdide Türkiye'den yanıt gecikmedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden Türkiye'ye yöneltilen yaptırım tehdidine yine sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi.

Açıklamasında Trump'ın Türkiye'ye yönelik tehditlerinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Hukuk kuralları herkes için geçerlidir" diyerek Türkiye'yi kimsenin dikte edemeyeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaparak ABD'nin 'Brunson' açıklamasına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Türkiye'ye kimse dikte edemez, tehdidi tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes istisnasız için geçerlidir" dedi.

DIŞİŞLERİ'NDEN DE TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy'un ABD Başkanı Trump ve Başkan Yardımcısı Pence'in ülkemize yönelik sosyal medya paylaşımları hakkındaki soruya cevabı şu şekilde:

"Türkiye hukukun üstünlüğünü esas alan köklü bir demokratik geleneğe ve siyasi düzene sahip egemen bir devlettir. Türkiye'ye kimse emir veremez ve tehdit edemez. Türkiye'ye karşı tehditkar bir dil kullanılması kabul edilemez.

Ülkemiz ABD ile ilişkilerini düzeltmek için bugüne kadar gereken siyasi iradeyi ortaya koymuş ve üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. ABD Yönetimi'nin ülkelerimiz arasındaki müttefiklik ve dostluk ilişkilerini hiçe sayan tehditkar mesajlarını kabul etmemiz mümkün değildir.

Hava Durumu Uyarıları ve Tahminlerine İlişkin Güncel Rapor Hava Durumu Uyarıları ve Tahminlerine İlişkin Güncel Rapor

Brunson davası hakkında Amerikalı muhataplarımıza çeşitli vesilelerle gerekli açıklamalar yapılmış ve konunun bağımsız Türk yargısının yetki alanında olduğu açık bir şekilde vurgulanmıştır.


ABD Yönetimini biran önce bu yanlış söylemi bir kenara bırakarak bugüne kadar sürdürdüğümüz yapıcı diyalog çerçevesine dönmeye davet ediyoruz.