Bir kişinin yılda 4 kez diş fırçası değiştirmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, ülkemizde ise her 4 kişiye 2 .16 diş fırçası düştüğünü belirtiyor. Bir kişinin bir diş fırçasını yaklaşık olarak 2 yıl kadar kullandığı anlamına gelen bu saptamanın vahim olduğunu belirten uzmanlar, 4 kişilik bir ailenin tüketmesi gereken yıllık macun miktarının 24 tüp olduğunu ancak araştırmalarda 14.4 çıktığını işaret ediyor.

Diş fırçası kullanımı kadar önemli olan diş ipi ve ağız bakım suyu kullanımının ise Türkiye'de yok denecek kadar az olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye'de günde 2 kez düzenli diş fırçalayan kişi oranının sadece yüzde 15'te kaldığını vurguluyor.

Ülkemiz nüfusunun yaklaşık yüzde 5'inin hiç diş hekimine gitmediği üzerinde duran uzmanlar, yılda ortalama 3 bin diş hekiminin mezun olduğunun göz önüne alındığında, diş hekimi artmasına rağmen diş hekimlerine yeterli istihdamın sağlanamadığını ve vatandaşların yeteri kadar hizmet alamadığını paylaşıyor.

Öğretmenlerin Toplumsal ve Kültürel Rolü Öğretmenlerin Toplumsal ve Kültürel Rolü

Ağzımızda 1 milyar bakteri bulunduğunun altını çizen uzmanlar, dişlerin fırçalandığında kötü bakteri üretmeyeceğini savunuyor. Her gün günde 3 kez dişleri fırçalamanın mümkün olmayabileceğini belirten uzmanlar, yalnızca bir kez bile fırçalamanın büyük değişiklik yaratacağını dile getiriyor.

Özellikle dişleri gece yatarken fırçalamak gerekir, gece bakteriler artar. Dişleri mekanik olarak temizleyin. Fırça kılı her noktaya değsin. Diş ipi kullanın.