Utangaç mesane sendromunun önemli rahatsızlıkları tetikleyebileceğini belirten uzmanlar, yapılan araştırmalara göre dünya genelinde bu durumla mücadele eden 17 milyon kişinin bulunduğunu saptadıklarını paylaşıyor.

Rahatsız bir ortamda veya çevrede başkaları varken idrar yapamama durumu olarak da tanımlanan bu sendromun bir sosyal kaygı bozukluğu olduğunu belirten uzmanlar, yetişkinler kadar çocuklarda da bu sendromun sık sık gözlemlendiğinin altını çiziyor.

Özellikle okul çağındaki çocukların hayatını zorlaştıran Utangaç Mesane Sendromu'nun,

Çocuğun hem ailesi hem de sosyal çevresiyle ilişkilerini ciddi bir şekilde etkilediğini hatırlatmakta fayda var. Utangaç Mesane Sendromu'nda sıklıkla izlenme, dinlenme veya birisini bekletme korkusu ön plandadır. İdrar hissi oluşmasına rağmen ortak tuvaletlerde özellikle pisuarlarda idrar yapamama belirtiler arasındadır.

Sendromun diğer idrar boşaltamama rahatsızlıklarından farkına da değinen uzmanlar, utangaç mesane sendromunda çocukların, fiziksel, yapısal veya nörolojik bir hastalık veya idrar yapmayı engelleyen bir tıkanıklıkları bulunmadığını, ancak çocuğun kendisini rahat hissettiği evinden başka bir yerde tuvaletini yapamadığını kaydediyor.

Çocuk ve dolayısıyla ailesinin zaman içinde bu sendroma bağlı olarak ev dışındaki programlarını ve yolculuklarını kısaltmaya gideceklerini dile getiren uzmanlar, bunun zaman içerisinde gündüz kaçırmalarına dönüşebileceğini savunuyor. Ayrıca kronik olarak idrarını erteleyen çocuklarda mesane ve tüm idrar yolu olumsuz şekilde etkileneceğini de hatırlatmakta fayda var.